Hlavní obsah

Každý dvacátý prvňák v Maďarsku propadl. Získat odklad je v zemi komplikované

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do maďarských škol nastoupilo loni přes 94 tisíc prvňáčků a přes 4900 jich bude první ročník opakovat. Na žádost deníku Népszava tento údaj v pondělí zveřejnil maďarský statistický úřad. Maďarská média upozorňují, že se jedná o velmi vysoký počet prvňáků, kteří nezvládli ani základní učivo.

Foto: Profimedia.cz

4900 maďarských prvňáků letos své rodiče nepotěšilo

Článek

„Loni muselo opakovat ročník 4,6 procenta prvňáčků, ale letos to bude už 5,2 procenta všech žáků, kteří nastoupili do prvních tříd,“ upozornil statistický úřad.

V Česku pro srovnání loni nastoupilo do prvních tříd 118 303 žáků. Zopakovat si ji bude muset 1340 z nich, vyplývá ze statistických informací zveřejněných v ročence českého ministerstva školství.

Počet maďarských prvňáků, kteří budou opakovat ročník, je velmi vysoký také ve srovnání s dalšími ročníky základních škol v zemi. „Ve vyšších ročnících opakuje ročník 0,7 až 2,3 procenta žáků,“ konstatoval tamní statistický úřad.

Může za to prý vláda

Deník Népszava tvrdí, že za zvýšeným počtem prvňáčků, kteří budou muset opakovat ročník, stojí nařízení vlády z roku 2020, které do prvního ročníku základních škol zařadí všechny děti, které v daném roce do 31. srpna dovrší věk šesti let.

„Odklad mohou vyřídit rodiče pouze po složitém byrokratickém postupu,“ připomněl list. Před rokem 2020 o tom, zda je dítě dostatečně zralé na to, aby nastoupilo do školy v roce, kdy dovrší věk šesti let, rozhodovali rodiče ve spolupráci se školkou.

Koalice si posvítí na odklady školní docházky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám