Hlavní obsah

Karikaturista Charlie Hebdo už nebude kreslit Mohameda

Paříž

Populární karikaturista francouzského satirického týdeníku Charlie Hebdo, který byl v lednu terčem krvavého útoku islamistů, oznámil, že už nebude kreslit kontroverzní karikatury proroka Mohameda. Řekl to v rozhovoru pro kulturní časopis Les Inrockuptibles.

Foto: Philippe Wojazer, Reuters

Karikaturista Luz s titulní stranou satirického časopisu Charlie Hebdo

Článek

„Už nebudu kreslit postavu Mohameda, již mě nezajímá. Omrzela mě,” řekl listu karikaturista Rénald Luzier, přezdívaný Luz. Právě zobrazováním proroka Mohameda satirický týdeník Charlie Hebdo popuzoval muslimy po celém světě. Dva islámští radikálové 7. ledna postříleli v redakci týdeníku 12 lidí.

Třiačtyřicetiletý Luz útok přežil a byl autorem další kresby Proroka, která se objevila na první stránce čísla, jež vyšlo týden po vraždění v redakci. Zobrazil plačícího muslimského proroka Mohameda s nápisem Je suis Charlie (Já jsem Charlie) na titulní straně. Tato krátká věta se tehdy stala symbolem solidarity s oběťmi útoku na začátku ledna.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Varování před satirou

Po vydání této karikatury egyptský ústav pro výklad islámského práva varoval před otiskováním podobných karikatur. Podle něj jde o provokaci. „Tento čin je neoprávněnou provokací vůči citům 1,5 miliardy muslimů na světě,” upozornil institut, který je spolu s univerzitou Al-Azhar nejvýznamnější náboženskou institucí v zemi.

„Toto vydání povede k nové vlně nenávisti ve francouzské a západní společnosti; to, co časopis dělá, neslouží soužití a kulturnímu dialogu, o který muslimové usilují,” dodal v polovině ledna ústav.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Střílející útočníky natočil svědek z oknaVideo: Reuters

Kritika vůči týdeníku tento týden zazněla i ze strany skupiny spisovatelů ve Spojených státech. Nesouhlasí s rozhodnutím Amerického centra PEN klubu udělit satirickému časopisu Charlie Hebdo cenu za odvahu v boji za svobodu slova.

Podle listu The New York Times se kvůli ocenění Charlie Hebdo rozhodli galavečer bojkotovat například kanadsko-srílanský prozaik a básník Michael Ondaatje, nigerijsko-americký spisovatel a historik umění Teju Cole či americká autorka Rachel Kushnerová. Ta svůj nesouhlas s cenou zdůvodnila kulturní netolerancí magazínu. Další zmínili i neúctu karikatur k muslimům.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám