Hlavní obsah

Karel III. si na velšském parlamentu vynutil výjimku ze zákona pomocí nařízení z 18. století

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Členové britského královského dvora potají tlačili na dílčí velšskou vládu, aby králi Karlovi III. zajistili výjimku z nového zákona proti zemědělským zločinům. Vyplývá to z dokumentů odhalených deníkem The Guardian. Velšské vládě pohrozili využitím zastaralého pravidla, podle kterého musí král souhlasit se sepsáním zákona, než jej parlament implementuje.

Foto: ČTK/AP

Král Karel III. s královnou Camillou v pozadí

Článek

Na základě pravidla z 18. století musí ministři královskou rodinu upozornit na konkrétní body v nových zákonech, jež by mohly ovlivnit jejich osobní bohatství, soukromé vlastnictví nebo veřejné funkce. Pravidlo je dlouhodobě kritizováno jako nedemokratické. Dřívější vyšetřování Guardianu ukázalo, že zesnulá královna Alžběta II. toto pravidlo opakovaně využila k pozměnění návrhů zákonů, aby ochránila vlastní zájmy nebo prosadila svůj názor.

Za sedmdesát let své vlády Alžběta vetovala celkem více než 1000 návrhů zákonů britského, velšského či skotského parlamentu. Převážně šlo o ty, které by se dotkly jejího osobního vlastnictví, jako jsou sídla Balmoral a Sandringham. V jiných návrzích si vynutila změny. Naposledy k tomu došlo v roce 2021, kdy skotští ministři na požadavek Buckinghamského paláce dali jejím pozemkům výjimku z iniciativy na snížení uhlíkových emisí.

Karel od svého nástupu na trůn musel zatím odsouhlasit dvacet zákonů. Toto je ovšem první případ, o němž se ví, kdy si v návrhu vyžádal změny. Jde o velšskou zemědělskou reformu. Loni 1. června členové velšské vlády obdrželi memorandum, že vládní právníci „byli kontaktováni Buckinghamským palácem, jenž vyžadoval ujištění, že velšští ministři při aplikaci zákona vezmou v potaz konvence ohledně soudního stíhání koruny“.

Lidé budou moci poprvé pohlédnout ze slavného balkonu Buckinghamského paláce

Cestování

Tím palác narážel na další ne zcela definovanou konvenci, podle níž není možné vznést obvinění proti monarchovi jako hlavě státu. Ta Karlovi uděluje imunitu v řadě oblastí zákona, jako je ochrana zvířat nebo pracovní práva. I u této konvence novináři upozorňují na to, že monarchovi poskytuje ochranu i jako soukromé osobě, včetně jeho osobního majetku.

Den po obdržení memoranda velšští funkcionáři uvedli, že generální prokurátor Mick Antoniw „nemá z výjimky radost“, ale „uznává platnou konvenci“, a proto s ní souhlasil. Proto se na Karla ve Walesu nyní nevztahují regulace spojené s marketingem zemědělských produktů, likvidací mršin a poskytováním informací velšskému státu. Policie také nemůže na základě podezření z porušení tohoto zákona automaticky vstoupit na královy pozemky.

Buckinghamský palác se ke kauze vyjádřil tak, že velšská vláda byla kontaktována, jen aby se zajistilo dodržení právní korektnosti a udržení konvence. „V žádném bodě nevznesla velšská vláda žádné námitky, formálně či neformálně,“ uvedl mluvčí Buckinghamského paláce. „Imunita monarchy před stíháním je dlouho platným principem,“ odpověděl pak stroze mluvčí velšské vlády.

Mluvčí paláce se vyjádřil i k praktice vyžadování královského souhlasu s návrhy zákona. „Králův souhlas je parlamentním procesem a Jeho Veličenstvo jej poskytlo v každém případě, kdy to po něm vláda žádala,“ řekl.

Princezna Kate je podle průzkumu nejoblíbenějším členem britské královské rodiny

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám