Hlavní obsah

Lidé budou moci poprvé pohlédnout ze slavného balkonu Buckinghamského paláce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poprvé v historii získají turisté možnost pohlédnout na Londýn ze světoznámého balkonu Buckinghamského paláce, odkud při slavnostních příležitostech zdraví členové britské královské rodiny veřejnost. Loni v květnu na něj po své korunovaci vystoupil i král Karel III., aby zamával shromážděnému davu.

Foto: Profimedia.cz

Britská královská rodina na balkonu Buckinghamského paláce

Článek

Rozhodnutí oznámila Správa královské umělecké sbírky, která se stará o rozsáhlou kolekci obrazů a dalších cenných předmětů ve vlastnictví britského panovníka. Podle informovaného zdroje, na nějž se odvolává list The Telegraph, ale nebudou smět lidé vyjít přímo až na balkon. Budou z něj moci pouze pohlédnout ven skrz záclony přilehlého sálu.

„Návštěvníci nebudou moci vyjít na balkon, ale určitě pocítí atmosféru této místnosti, stejně jako výhled z okna,“ potvrdil nejmenovaný zdroj.

Jedinečnou příležitost dostanou zájemci proto, že se po pětileté rekonstrukci zpřístupní veřejnosti východní křídlo Buckinghamského paláce. Jeho součástí je i čelní fasáda objektu se zmíněným balkonem.

Pět měst, která dělají svět lepším

Cestování

Obraz královské rodiny, která odtud mává lidem, je v britském národním povědomí hluboce zakořeněn. Panovníci na něj při slavnostních chvílích vycházejí i s dalšími členy královské rodiny od roku 1851.

Prohlídka vyjde na 2220 korun

Prohlídky východního křídla paláce v doprovodu průvodců budou možné ve druhé polovině července a v srpnu. Návštěvníci mj. uvidí řadu bohatě zdobených místností, například Žlutý salon, kde královna Alžběta II. v roce 2004 nahrála svůj vánoční projev k národu, nebo centrální, resp. balkonovou síň, v níž se královská rodina shromažďuje, než odejde na balkon pozdravit veřejnost.

Foto: Profimedia.cz

Žlutý salon Buckinghamského paláce

Prohlídka východního křídla, jehož součástí je také obrovská galerie, bude stát návštěvníky starší 25 let 75 liber (2220 Kč), osoby od 18 do 24 let 63,50 libry (1880 Kč) a návštěvníky od pěti do 17 let 59 liber (1746 Kč). Dosud bylo veřejnosti přístupné pouze západní křídlo Buckinghamského paláce, a to v srpnu a září.

Poprvé i na Balmoral

Poprvé v historii se letos veřejnosti zpřístupní také širší interiér zámku Balmoral ve Skotsku, který byl oblíbenou rezidencí Alžběty II. Právě tady královna v září 2022 zemřela.

Na Balmoralu byly zatím možné jen návštěvy zahrad a tanečního sálu. Ohlášené prohlídky dalších vnitřních prostor budou ale omezeny jen na 40 lidí denně.

Možné budou od července do 4. srpna. Poté by měl na zámek přijet král Karel III. s královnou Camillou, aby zde trávili letní dovolenou.

Vstupenky do interiérů Balmoralu vyjdou na sto liber (2960 Kč), a kdo si připlatí ještě 50 liber (1480 Kč), bude to mít i s odpoledním čajem.

Stylové střídání stráží. Před Buckinghamským palácem zněl Gangnam Style a další korejské hity

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám