Hlavní obsah

Kalousek drží Straussovi-Kahnovi palce, aby se obhájil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Českému ministru financí Miroslavu Kalouskovi připadá neuvěřitelné, že by byl šéf Mezinárodního měnového fondu Dominique Strauss-Kahn vinen v případu sexuálního napadení, kvůli němuž jej vězní Američané. Kalousek se dnes účastnil schůzky ministrů financí Evropské unie v Bruselu, kam měl původně zamířit i Strauss-Kahn.

Článek

"Pevně doufám, že se to vysvětlí. Já mu držím palce, aby se dokázal obhájit. Mně to přijde celé naprosto neuvěřitelné, ale to je samozřejmě jen můj osobní pocit," řekl novinářům.

Šéfové státních pokladen členských států EU měli se Straussem-Kahnem původně jednat o finanční pomoci Portugalsku a zejména o situaci v Řecku, které se opět přiblížilo bankrotu. Podle mise EU a MMF totiž Řekové neplní podmínky, za nichž získali loni finanční pomoc.

Téma zatčení Strausse-Kahna se ovšem podle Kalouska probíralo pouze v kuloárech. "Nepadlo o tom (na jednání) jedno jediné slovo. Samozřejmě v kuloárech jsme si o tom nemohli nepovídat. Zástupci MMF přijeli, takže to jednání bylo vedeno i za účasti reprezentativního zastoupení," dodal.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Šéf MMF Dominique Strauss-Kahn

Evropská média v pondělí nicméně informovala o obavách Řeků, kteří se obávají, že ve Straussovi-Kahnovi ztratili jednoho z hlavních zastánců, který jim často pomohl vyjednat optimální podmínky při čerpání mezinárodní finanční pomoci.

"Jeho postava byla a je nesmírně důležitá. Nedovolím si spekulovat, jak velký to bude mít dopad na další politiku MMF. To by byla opravdu jen ryzí spekulace," řekl Kalousek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám