Hlavní obsah

Kadyrovova pravá ruka Dělimchanov byl zasažen na Ukrajině. Není jasné, zda žije

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Adam Dělimchanov - pravá ruka čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova a poslanec dolní komory ruského parlamentu za Jednotné Rusko - byl zraněn nebo zabit na Ukrajině. Dělimchanov je jedním z velitelů čečenských jednotek Achmat, s nimiž ruský ministr obrany Sergej Šojgu podepsal smlouvu o nasazení po boku ruské pravidelné armády v ukrajinské okupované Záporožské oblasti.

Foto: Profimedia.cz

Adam Dělimchanov (vlevo) s čečenským vůdcem Ramzanem Kadyrovem

Článek

„Souputník Kadyrova Dělimchanov je v minusu. (Kód) dvě stě (mrtvý - pozn. red.),“ oznámil na svém Facebooku Kirill Sazonov, politický novinář a toho času dobrovolník v ukrajinské armádě.

Podle jeho tvrzení ukrajinská rozvědka vyhledávala místa s vysokou koncentrací ruských sil, když narazila na kolonu džípů.

„Žádní zranění, ani záchranka nepřijela. Všechna těla odvezly vrtulníky. Po půl hodině, dvanáct letů,“ tvrdí Sazonov. Při ukrajinském úderu mělo zahynout také asi dvě stě bojovníků ruských invazních sil.

Podle tiskové služby ruské Státní dumy byl exposlanec Dělimchanov zraněn. Kadyrov potvrdil, že se s ním nemůže spojit, a slíbil odměnu za jeho nalezení, napsal ruský list Kommersant. „Byl zraněn, ale žije,“ tvrdil ruský armádní web Zvězda.

Na telegramovém účtu s označením Kadyrov_95 se také objevila zpráva, podle níž se čečenský prezident sám nemůže s Dělimchanovem spojit a žádá ukrajinskou rozvědku, aby mu výměnou za štědrou odměnu sdělila, kde došlo k útoku, aby mohl nalézt svého drahého bratra. Autenticitu ani záměr oznámení nelze ověřit.

Poté ale ruští představitelé obrátili. Apty Alaudinov, velitel čečenských sil zvláštního určení Achmat, později prohlásil, že je Dělimchanov už v Čečensku, kam zamířil za Kadyrovem. Šéf dolní komory ruského parlamentu Vjačeslav Volodin uvedl, že „právě hovořil s Dělimchanovem, je živ a zdráv“.

Podobně se vyjádřil ve středu v podvečer také Kadyrov.

„Děkuji všem, kdo si dělal starosti! Adam Sultanovič je živ a zdráv a dokonce ani nebyl zraněn,“ napsal Kadyrov, který na svém telegramovém kanálu také zveřejnil společný snímek se svým spolupracovníkem. Tvrdil, že od počátku věděl, že jde o falešný poplach, ale že chtěl předvést Ukrajincům údajnou pokleslost jejich médií.

Sám Delimchanov se ale na veřejnosti dosud neobjevil a zmíněný společný snímek nejspíš vznikl ještě loni v září, soudě podle frontové linie na mapě před čečenskými veliteli. „Důvěryhodná svědectví o tom, v jakém stavu a kde se Delimchanov nachází, dosud nejsou. Ani Kadyrov nepředložil důkazy například v podobě videa s aktuálním datem,“ poznamenala stanice BBC na svém ruskojazyčném webu.

Jak v sobotu prohlásil čečenský prezident, v Čečensku byly vytvořeny ze zkušených bojovníků sil zvláštního určení dva nové pluky ministerstva obrany, Achmat-Rossija a Achmat-Čečňa.

Oba se podle Kadyrovova tehdejšího tvrzení měly „ve velmi brzké době“ zapojit do bojů na Ukrajině.

Hledal jej Interpol

Dělimchanov (53) je bývalým čečenským vicepremiérem, dvakrát byl zvolen poslancem ruského parlamentu, je členem prokremelské strany Jednotné Rusko.

Ve své době velel pluku, který v Čečensku hlídal ropná naleziště a ropovody, v roce 2003 pracoval v ochrance Achmada Kadyrova, otce stávajícího prezidenta Ramzana Kadyrova, na nějž byl v roce 2004 v Grozném spáchán atentát.

V letech 2009 až 2012 figuroval na seznamu hledaných osob Interpolem na žádost Spojených arabských emirátů. Byl podezřelý ze spoluúčasti na atentátu proti čečenskému polnímu veliteli Sulimovi Jamadajevovi v Dubaji.

Čečenci ze zvláštních jednotek Achmat kývli na požadavek Šojgua. Posílí ruskou armádu proti Ukrajincům

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám