Hlavní obsah

Kadyrov má být v kritickém stavu po neúspěšné transplantaci ledviny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O stavu čečenského vůdce Ramzana Kadyrova se každý den objeví nová zpráva. Tou poslední je informace, že se Kadyrov měl podrobit transplantaci ledviny, která ovšem nešla podle plánu a jeho tělo ji odmítlo. Čečenský opozičník Abubakar Jangulbajev však zašel ještě dál a rovnou čečenského vůdce prohlásil za mrtvého. Sám Kadyrov má ale na celou situaci úplně jiný názor. Ve zveřejněném videu totiž řekl, že je úplně v pohodě.

Foto: Profimedia.cz

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov

Článek

O kritickém stavu čečenského vůdce informovala už v pátek ukrajinská rozvědka, na kterou odkazuje list Ukrinform. „Můžeme potvrdit, že u něj došlo k dalšímu zhoršení nemoci a v posledních dnech je ve velmi vážném stavu,“ uvedl mluvčí Ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov.

Toto tvrzení tedy potvrzuje právě i ukrajinský list Obozrevatel, podle kterého se měl Kadyrov podrobit transplantaci ledviny. Ta ale podle zdrojů deníku neměla jít podle plánu a tělo čečenského vůdce ji mělo odmítnout.

Kvůli tomu tak Kadyrov zůstává v bezvědomí, ze kterého se „čas od času probere“ s tím, že v tu chvíli ho mají navštívit jeho spolupracovníci, aby „rozdělili moc mezi jeho nástupce“.

Podle rozvědky měl být tento neoficiální prezident autonomní Čečenské republiky přepraven do Moskvy, kde mu ale tamní lékaři nedokázali pomoct. Posléze ho tedy převezli zpět do Čečenska, odkud měl zamířit na léčbu do zahraničí, pravděpodobně do Spojených arabských emirátů.

K tomu, že měl být Kadyrov léčen v moskevské nemocnici, se vyjádřil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Nemáme o tom žádné informace,“ řekl novinářům podle agentury Reuters. „Prezidentská administrativa může jen stěží sdělovat jakékoli zdravotní informace, takže vám zde nemáme co říci,“ dodal.

Jsem v pohodě

Čečenský vůdce Ramzan Kadyrov ovšem v neděli na svém Telegramu sdílel video, ve kterém uvádí, že je v pořádku. „Doporučuji každému, kdo na internetu nedokáže odlišit pravdu od lži, aby se šel projít na čerstvý vzduch a dal si hlavu do pořádku. Déšť vám udělá dobře,“ řekl ve videu Kadyrov, který se ve videu prochází v dešti v pláštěnce.

Z nezávislých zdrojů ovšem nelze ověřit, kdy toto video bylo natočeno. V čečenském hlavním městě Grozném nicméně v neděli opravdu panovalo deštivé počasí. Ověřit ale není možné ani informace rozvědky.

Institut pro studium války (ISW) poznamenal, že přetrvávající obavy o Kadyrovův zdravotní stav v informačním prostoru naznačují, že ruský diktátor Vladimir Putin je na čečenském vůdci zcela závislý. V případě jeho smrti se totiž kremelský vůdce musí obávat destabilizace v Čečenské republice.

Podle agentury Unian měl být Kadyrov dočasně nahrazen Muslimem Chučijem, který současně působí jako primátor Grozného. K jeho nahrazení přitom podle Unianu mělo dojít minulý týden v reakci na zvěsti, že je Kadyrov mrtvý.

S těmi měl přitom přijít čečenský opozičník Abubakar Jangulbajev. „Kadyrov je mrtvý,“ měl napsat v neděli na svém Telegramu Jangulbajev, kterého cituje ukrajinská agentura.

Čečenský vůdce Kadyrov má být v kritickém stavu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám