Hlavní obsah

Kaddáfí nám nabízel peníze a zlato, když ho ušetříme, tvrdí bojovníci

Muammar Kaddáfí nabízel bojovníkům, kteří ho blízko libyjského města Syrta vytáhli z jeho úkrytu, zlato a peníze, pokud ušetří jeho život. Tvrdí to osmadvacetiletý Hamad Muftí Ali, velitel brigád v Syrtě.

Článek

"Řekl, že je ochotný dát cokoliv výměnou za život, má prý peníze, zlato, pokud ho ušetříme," řekl Ali italskému deníku Corriere Della Sera.

"Někdo na něj zakřičel, že místo nabízení bohatství by se měl modlit za svou duši," dodal.

Poslední Kaddáfího minuty obestírá mlha

Co přesně se s Kaddáfím dělo od chvíle, kdy uprchl s konvojem ze Syrty, není jasné. Když se pronásledovatelé blížili, měl se s několika muži ukrýt v odpadní rouře u silnice, kde ho bojovníci našli a vytáhli.

Podle zveřejněných záběrů ho lynčovali, Kaddáfí ale zemřel na střelné zranění do hlavy. Některé zdroje tvrdí, že ho zasáhla kulka v přestřelce.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

VIDEO: Záběry potvrzují, že Kaddáfího lynčovaliVideo: Reuters

Jednatřicetiletý inženýr z Misuráty Omran al-Oveib se údajně snažil chránit plukovníkův život. Dostali se ale pod palbu Kaddáfího věrných a jedna z kulek zasáhla bývalého diktátora. "Střílelo se odevšad. Lidé běhali po silnici a pálili po sobě," řekl BBS Oveib.

Podle něj byl Kaddáfí zraněn už ve chvíli, kdy ho bojovníci vytáhli z díry u silnice. "Ptal se, co se děje, že nemáme právo toto dělat. Pořád si ještě myslel, že je diktátor," dodal. Byl prý schopen sám ujít deset kroků, pak upadl a bojovníci mu museli pomáhat.

"Ztratil mnoho krve, bylo mu 69 a pro tělo to byl velký šok. Měl všude rány, od toho, jak ho bili," řekl k posledním Kaddáfího minutám velitel Ali.

Podle Skynews se objevil i člověk, který se hlásí k tomu, že plukovníka zabil.

SkyNews připomněla, že plukovníkovo bohatství se odhaduje v přepočtu na 3,5 biliónu korun v penězích a ve zlatě.

Reklama

Související témata:

Související články

Záběry potvrzují, že Kaddáfího lynčovali

Z Libye dorazily v pátek nové záběry zachycující první chvíle po zadržení někdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Plukovník byl dopaden ve čtvrtek...

Výběr článků

Načítám