Hlavní obsah

Záběry potvrzují, že Kaddáfího lynčovali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Z Libye dorazily v pátek nové záběry zachycující první chvíle po zadržení někdejšího libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Plukovník byl dopaden ve čtvrtek v rodné Syrtě příslušníky ozbrojených sil libyjské Přechodné národní rady. Ze snímku je zřejmé, že dav, který se kolem Kaddáfího srotil, toužil po pomstě.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

VIDEO: Záběry potvrzují, že Kaddáfího lynčovaliVideo: Reuters

 
Článek

Amatérský videozáznam zobrazuje Kaddáfího, který je tažen rebely od svého úkrytu v potrubí. Povstalci se následně nahrnou kolem nenáviděného diktátora a bez ustání křičí Alláhu Akbar, Bůh je největší. Následují kopance a údery, po nichž je Kaddáfí vidět na zemi a z levé tváře mu crčí krev.

Je slyšet střelba. Samotní povstalci zřejmě nemají v tu chvíli jasno, co s Kaddáfím udělat. Zatímco jedni na něj pokřikují: „Ty zvíře, ty pse, co jsi to provedl Misurátě?“, další vyzývají: „Nechte ho naživu, chceme ho naživu!“ což svědčí o tom, že řada z aktérů lynče chtěla své účty s plukovníkem vyřešit okamžitě.

Údajně zemřel po náhodném zásahu v přestřelce

Rebelové Kaddáfího našli ukrytého v potrubí asi tři kilometry od Syrty. Na záběrech je vidět, že je dezorientovaný a vyděšený. Oficiální verze jeho skonu, kterou razí prozatímní premiér země Mahmúd Džibríl, uvádí, že Kaddáfí po dopadení žil, ale zemřel, když byl zasažen do hlavy v přestřelce, která propukla mezi vojáky povstalecké Národní přechodné rady a bojovníky věrnými Kaddáfímu. Premiér dodal, že Kaddáfí zemřel dříve, než se jej podařilo dopravit do nemocnice v Misurátě.

Foto: Esam Al-Fetori , Reuters

Pohled od kanálu, v němž se schovával Kaddáfí, než jej bojovníci dopadli.

Organizace na ochranu lidských práv Amnesty International i OSN požadují, aby plukovníkova smrt byla řádně vyšetřena. Vláda popírá, že by šlo o exekuci.

Pochybnosti o způsobu smrti

Už ve čtvrtek se objevily zprávy, že Kaddáfího zastřelili bojovníci Přechodné národní rady (NTC). Prý se pokusil utéct, což ale u zraněného člověka není příliš pravděpodobné. Podle patologa Michaela Badena, kterého cituje The New York Times, však stopy po kulkách na Kaddáfího hlavě ukazují spíše na to, že byl zastřelen z bezprostřední blízkosti. Tomu by odpovídalo i tvrzení jednoho z činitelů NTC, který pod podmínkou anonymity Reuters řekl, že Kaddáfí byl povstalci krutě zbit a pak zastřelen.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry ještě živého Muammara Kaddáfího po jeho dopadeníVideo: Reuters

Video, které zveřejnila Al-Džazíra, ukazuje, že Kaddáfí byl vlečen ulicemi. Není ale jasné, zda v té době ještě žil.

Reklama

Související témata:

Související články

Libyjci slaví smrt nenáviděného plukovníka

V hlavním městě Libye Tripolisu propukly po oznámení zprávy o dopadení a smrti svrženého libyjského vůdce Muammara Kaddáfího oslavy. Jak informuje server CNN,...

Výběr článků

Načítám