Hlavní obsah

K útoku v Londýně se přihlásil Islámský stát

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Teroristická organizace Islámský stát (IS) tvrdí, že páteční útok v Londýně, při němž byli dva lidé zavražděni a další tři zraněni, provedl jeden z jejích bojovníků. Důkazy pro své tvrzení však organizace žádné nepřinesla, napsala agentura DPA. Neuvedla ani podrobnosti z útoku, ani informace o pachateli.

Foto: West Midlands Police, ČTK/AP

Policejní fotografie Usmana Khana

Článek

Policie oznámila, že útočníkem byl osmadvacetiletý Usman Khan, který byl v roce 2012 odsouzen spolu s dalšími extremisty za to, že jejich skupina plánovala útoky mimo jiné na londýnskou burzu. Skupina se podle některých médií inspirovala teroristickou sítí Al-Káida.

Jedním z londýnských hrdinů je i vrah postižené mladé ženy, kterého právě propustili

Evropa

Deník The Guardian napsal, že soudce, který poslal Khana za mříže ho označil za „velmi nebezpečného džihádistu“. Muž byl přesto z vězení předčasně propuštěn.

Teroristovi s noži na London Bridge se postavil i polský kuchař s narvalím klem

Evropa

Khan v pátek zabil ženu a muže poblíž mostu London Bridge v centru britské metropole a zranil další tři lidi. Teroristu přemohli kolemjdoucími, a nakonec byl policií zastřelen. Měl na sobě výbušný pás, který se později ukázal jako figurína.

Pachatel, jehož rodina pochází z Pákistánu, se podle BBC narodil ve městě Stoke-on-Trent ve středoanglickém hrabství Staffordshire, kde také žil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám