Hlavní obsah

Jste naším partnerem číslo jedna, rozloučil se Pavel na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Český prezident Petr Pavel na závěr své návštěvy Slovenska řekl, že je moc rád, že ji mohl vykonat krátce po inauguraci a dát tím jasně najevo, že Slovensko je pro Českou republiku zahraničněpolitickým partnerem číslo jedna. .„A bude tomu tak i nadále,“ slíbil Pavel.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Nový český prezident Petr Pavel na Slovensku

Článek

Nový český prezident dále konstatoval, že jeho cesta neměla ambici hledat konkrétní akce a termíny, ale nastavit rámec a atmosféru spolupráce. „To se myslím povedlo velice dobře, protože atmosféra byla po celou dubu mimořádně vstřícná, ale také konstruktivní,“ zhodnotila hlava státu.

Se slovenskými politickými představiteli mluvil Pavel o nadcházejících parlamentních volbách na Slovensku a o pomoci Ukrajině.

„Mluvili jsme o tom, jaké jsou možnosti další spolupráce mezi našimi zeměmi například ve způsobech, jak čelit dezinformačním kampaním, jak prohloubit naši spolupráci v obranném průmyslu, jaké jsou cesty k navázání širších kontaktů s ukrajinskou stranou pro nadcházející období obnovy Ukrajiny,“ dodal Pavel.

Pavel na Slovensku: S Čaputovou zvažujeme společné zahraniční cesty

Evropa

Společné delegace na summity

Český prezident jednal také o tom, jestli a za jakých podmínek by se Česká republika a Slovensko mohly společně zúčastnit některých zahraničních cest. „Jako je například jednání Rady Evropy, summit NATO, případně Valné shromáždění OSN. Abychom se nejen chovali úsporně, ale abychom tím dali najevo, že naše země spolupracují opravdu nadstandardně,“ zdůraznil Pavel.

V úterý jednal s Pavlem v Českém domě předseda slovenského parlamentu Boris Kollár, který rovněž zdůraznil možnost společného zapojení Česka a Slovenska do poválečné obnovy Ukrajiny. „Když nyní pomáháme Ukrajině, tak budeme požadovat, aby v případě poválečné obnovy byly Slovensko a stejně tak Česká republika zapojeny do obnovy,“ řekl Kollár. Podle něj práce na obnově Ukrajiny by měly pomoci také slovenským a českým firmám i ekonomice.

Na rozdíl od Pavla považuje Kollár seskupení V4 nadále za životaschopné. Pavel připustil, že vnímá visegrádskou skupinu spíš jako konzultační fórum. „Nemyslím, že formát V4 je téma, které by mělo být v útlumu. Vlády se mění, ne vždy nám může vyhovovat premiér nebo prezident té které země,“ dodal Kollár.

Káčer: Od prezidenta Pavla čekám jasnou podporu Ukrajiny

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám