Hlavní obsah

Jsme ve hře, nas... na EU. Na internet unikl telefonát diplomatů USA o dění na Ukrajině

Novinky, rei
Aktualizováno

Na internetových stránkách YouTube se ve čtvrtek večer objevil audiozáznam telefonátu mezi náměstkyní ministra zahraničí USA Victorií Nulandovou a velvyslancem na Ukrajině Geoffreyem Pyattem. Probírají spolu, jak postupovat při jednáních s ukrajinskou vládou a opozicí, přičemž se shodují, že by opoziční předák Vitalij Kličko neměl sedět ve vládě a Američanům by při prosazování jejich zájmů mohla pomoct přítomnost diplomata OSN na Ukrajině.

Američtí diplomaté Nulandová a Pyatt o EU a Ukrajině

 
Článek

Evropskou unii chce Washington vyšachovat ze hry. Náměstkyně ministra při této zmínce použila vulgární výraz.

Nulandová se v napíchnutém telefonátu pracovně radí s ambasadorem, jak dál postupovat, jelikož měla na čtvrtek a pátek naplánovanou cestu na Ukrajinu.

Zmíněný rozhovor trval krátce přes čtyři minuty. Oba mluvčí se shodují, že pro USA existují možnosti, jak do dění na Ukrajině zasáhnout. Zprvu podrobně hovoří o dvou opozičních předácích Vitaliji Kličkovi a Arseniji Jaceňukovi. Nulandová rovnou prohlašuje, že to „není dobrý nápad“, aby byl Kličko v jakékoliv budoucí vládě. „Myslím, že Jac je ten, kdo má zkušenosti s ekonomikou,“ vysvětlila dál.

Foto: Milan Malíček, Právo

Victoria Nulandová při krátké návštěvě ČR

Velvyslanec Pyatt ji ale upozorňuje, že je třeba jednat i s umírněnými demokraty z vládního tábora, a naznačuje, že je třeba hovořit také s prezidentem Viktorem Janukovyčem.

„Myslím, že jsme ve hře,“ podotýká velvyslanec. Nulandová ho následně upozorňuje, že OSN se chystá delegovat svého diplomata, aby pomohl vyjednat smír mezi ukrajinskou vládou a opozicí. „To by bylo, myslím, skvělé, pomoct tuto věc slepit, s pomocí OSN, a víte jak, nas... na Evropskou unii.“

Velvyslanec jí přizvukuje: „Musíme udělat něco, aby to drželo pohromadě, protože si můžete být jistá, že jakmile to nabere obrátky, Rusové budou za oponou pracovat na tom, aby to torpédovali.“

Foto: Vasily Fedosenko, Reuters

Náměstkyně ministerstva zahraničí USA Victoria Nulandová s americkým velvyslancem Geoffreyem Pyattem

USA viní Rusko

Američané pravost telefonátu nepřímo potvrdili. Rozhovor se pravděpodobně uskutečnil koncem minulého týdne, stejně jako telefonát mezi diplomaty EU, který také unikl na internet. [celá zpráva]

Nulandová se už za své komentáře omluvila. Bílý dům zase upozornil, že na video jako první na svém twitterovém účtu upozornila ruská vláda. „Myslím, že to něco vypovídá o roli Ruska ve věci,“ podotkl mluvčí prezidentské kanceláře Jay Carney. Video je také v ruštině otitulkováno a nese titul „Loutky z Majdanu (kyjevské náměstí Nezávislosti, kde ukrajinská opozice rozbila svůj tábor – poz. red.).

Související témata

Foto: ČTK/AP

Protesty na Ukrajině trvají dva měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Ukrajinci v Kyjevě v lednu připomínali Stepana Banderu

Foto: Mykhailo Markiv/Presidential Press Service/Handout, Reuters

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč

Rusko ve čtvrtek nově obvinilo americkou vládu z vměšování do vnitřních záležitostí na Ukrajině. Poradce prezidenta Vladimira Putina Sergej Glazjev navíc Washington obvinil, že týdně opozičním skupinám posílá 20 miliónů dolarů na zbraně a další věci. Upozornil rovněž, že by Moskva mohla intervenovat.

Reklama

Související témata:

Související články

Ukrajinská opozice pohřešuje 36 lidí

Opozice na Ukrajině v pondělí zveřejnila statistiku zadržených a nezvěstných. Pohřešuje 36 lidí, u nichž jsou obavy, že byli biti, anebo zabiti.

Výběr článků

Načítám