Hlavní obsah

Sankce vůči Ukrajině musíme chytře připravit. Další uniklý telefonát pochází od diplomatů EU

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Telefonát amerických diplomatů k dění na Ukrajině, v němž náměstkyně ministra zahraničí USA s velvyslancem v Kyjevě mimo jiné probírá, jak ze hry vyšachovat EU, není jediný, který ve čtvrtek unikl na internet. Objevil se také audiozáznam hovoru náměstkyně šéfky unijní zahraniční služby Helgy Schmidové s velvyslancem Janem Tombinskim. Schmidová hovoří o přípravách sankcí vůči ukrajinským představitelům a stěžuje si, že se USA snaží Unii na Ukrajině zdiskreditovat.

Foto: Andrew Kravchenko/Pool, Reuters

Náměstkyně šéfky zahraniční služby EU Helga Schmidová s ukrajinskými opozičními vůdci Vitalijem Kličkem (uprostřed) a Arsenijem Jaceňukem.

Článek

„Američané lidem (na Ukrajině) říkají, že jsme příliš slabí, zatímco oni jsou ve věci sankcí tvrdší. Mluvila jsem s Cathy (Ashtonovou – šéfkou unijní diplomacie) o tom, co jsme už probírali, a souhlasí s námi: Musíme to udělat (zavést sankce), ale musíme to připravit chytře,“ prohlašuje Schmidová v němčině v telefonátu, který podle serveru EUobserver zřejmě pochází z minulého pátku.

Tombinski jí odpovídá: „Nezávodíme o to, kdo je tvrdší. Máme jiné prostředky.“

Zdroje z amerického Kongresu před dvěma týdny naznačily, že USA připravují sankce vůči zástupcům ukrajinské vlády i proti zástupcům opozice. Zavedeny budou v případě, že poroste násilí. [celá zpráva]

Schmidová v telefonátu v té souvislosti Tombinskému vysvětluje, že nechce, aby Ashtonová při chystaných jednáních na Ukrajině „byla zatlačena do rohu“. „Politicky to může ublížit. Tohle nefunguje a Cathy o tom bude mluvit s (americkým ministrem zahraničí) Kerrym,“ poznamenala dál náměstkyně.

Ještě dodala: „Ale co byste měl teď vědět, je, že nás opravdu štve, že nás Američané zostuzují. Řeklo nám to několik novinářů. Možná byste mohl mluvit s americkým velvyslancem?“

Foto: Profimedia.cz

Velvyslanec EU na Ukrajině Jan Tombinski

Náměstkyně také doplňuje, že EU právě odsoudila zbití opozičního aktivisty Dmytra Bulatova a dodává, že jí vadí, když tisk Unii kritizuje, že se nezastává práv lidí na Ukrajině.

Audiozáznam telefonátu se objevil na internetových stránkách YouTube současně s telefonátem Kerryho náměstkyně Victorie Nulandové, která stejně jako Ashtonová tento týden jednala na Ukrajině. Nulandová v hovoru s velvyslancem USA v Kyjevě Geoffreym Pyattem prosazuje do budoucí ukrajinské vlády opozičního předáka Arsenije Jaceňuka a probírá, jak ze hry vyšachovat EU. [celá zpráva]

Američtí diplomaté Nulandová a Pyatt o EU a Ukrajině

Zdroje z administrativy USA a EU se shodují, že za zveřejněním odposlechnutých hovorů stojí zřejmě Rusko.

Související témata

Foto: Grigory Dukor, Reuters

Viktor Janukovyč vyhrál prezidentské volby na Ukrajině.

Poradce ruského prezidenta Vladimira Putin Sergej Glazjev ve čtvrtečním rozhovoru pro ukrajinský list Kommersant mimo jiné řekl, že Západ vydírá ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče hrozbami sankcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Janukovyč chce podle Ashtonové do EU

Ministryně zahraničí Evropské unie Catherine Ashtonová ve čtvrtek prohlásila, že ukrajinský prezident Viktor Janukovyč asociační dohodu s Evropskou unií...

Výběr článků

Načítám