Hlavní obsah

Jsem Putinův zajatec, prohlásil Saakašvili po propuštění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kyjev
Aktualizováno

Kyjevský soud v odmítl žádost ukrajinské prokuratury o uvalení vazby ve formě domácího vězení na gruzínského exprezidenta a odvolaného ukrajinského gubernátora Michaila Saakašviliho. Ten čelí obvinění, že ve spolčení se zločineckou skupinou napomáhal na Ukrajině státnímu převratu. Proti rozhodnutí soudu je možné se do pěti dnů odvolat, uvedla agentura Unian. Saakašvili se označil za válečného zajatce ruského prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Sergei Grits, ČTK/AP

Bývalý gruzínský prezident Michail Saakašvili u kyjevského soudu.

Článek

Policie politika zadržela v pátek. [celá zpráva] Saakašvili následně v cele předběžného zadržení o víkendu zahájil hladovku. Obžaloba v pondělí u soudu žádala o vazbu ve formě domácího vězení s povinným nošením elektronického náramku.

Přeplněná soudní síň, kde byli kromě novinářů i Saakašviliho stoupenci, na rozhodnutí soudkyně Larysy Cokolové reagovala potleskem. Saakašvili pak novinářům řekl, že hodlá pokračovat v boji proti oligarchické vládě na Ukrajině. [celá zpráva]

Politik, který si v rodné Gruzii vysloužil pověst zapřisáhlého nepřítele Kremlu, v pondělí u soudu obvinění ukrajinské prokuratury znovu označil za lživá a sebe navíc za válečného zajatce.

„Nepovažuji se za zadrženého. Považuji se za válečného zajatce. Považuji se za zajatce ukrajinských oligarchů a (ruského prezidenta Vladimira) Putina. Jsem válečný zajatec. Skutečně. Protože oni vedou válku proti Ukrajině,” citovala agentura Unian Saakašviliho, který během soudního líčení zazpíval ukrajinskou a gruzínskou hymnu.

Stíhání také v Gruzii

Devětačtyřicetiletý Saakašvili se na Ukrajině politicky angažuje od roku 2015, do země ho pozval ukrajinský prezident Petro Porošenko. Vztahy mezi oběma politiky však postupně ochladly; ukrajinskému prezidentovi vyčítá Saakašvili tolerování korupce a váhavé prosazování reforem.

Aby se Saakašvili stal starostou Oděsy, zřekl se gruzínského občanství a získal ukrajinské. Ukrajina totiž neumožňuje svým občanům dvojí občanství. V Gruzii byl navíc stíhán a Tbilisi usilovalo o jeho vydání.

Reklama

Výběr článků

Načítám