Hlavní obsah

Johnson v palbě sexuálních obvinění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Takový start sjezdu Konzervativní strany si premiér Boris Johnson v roli jejího lídra asi nepředstavoval. Začátek rokování jeho strany zastínila obvinění ze sexuálního obtěžování i finančního zvýhodňování bývalé milenky.

Foto: Jeff Overs/bbc, Reuters

Britský premiér Boris Johnson

Článek

Týdeník The Sunday Times v neděli pokračoval v týden staré kauze s americkou podnikatelkou Jennifer Arcuriovou (34). Mladá žena, která prý před lety těžila z finanční podpory metropole a někdejšího starostu Johnsona provázela na obchodních cestách, byla podle tvrzení nedělníku také politikovou milenkou.

List to doložil údaji ze čtyř nezávislých zdrojů. Jedním z nich je šéf ekonomické rubriky The New York Times David Enrich, který se prý o vztahu Arcuriové a Johnsona dozvěděl již dříve od dvou jejích přátel.

Johnson opět prohrál, parlament odmítl pauzu kvůli jeho straně

Evropa

Osahával dvě ženy současně?

Ona sama prý aféru nikdy nepopírala a říkávala, že „dva blonďáci si víc užijí“. Američanka si díky vztahu s Johnsonem přišla na 126 tisíc liber od britských daňových poplatníků (přes 3,5 mil. Kč). Od pátku řeší kauzu údajně neoprávněných dotací britská policie a londýnský magistrát.

Johnson se ovšem v pondělí rázně ohradil s tím, že v kauze Arcuriové „nemá co přiznávat“, protože vše proběhlo „řádně a podle zákona“.

V neděli Johnsona navíc obvinila britská novinářka Charlotte Edwardesová, podle níž ji v roce 1999, tedy v době, kdy byl také žurnalistou, pod stolem sexuálně obtěžoval. Poté prý osahával i další ženu. K incidentu mělo dojít během oběda pořádaného časopisem The Spectator, jehož byl Johnson šéfredaktorem.

„Seděla jsem po Johnsonově pravici. Po jeho levici byla jedna mladá žena, kterou znám. Nalévalo se hodně vína, pilo se hodně vína. Pod stolem jsem cítila Johnsonovu ruku na svém stehně, hodně vysoko. Stiskl, až jsem se musela napřímit,“ napsala Edwardesová, která v té době jako mladá novinářka pro The Spectator příležitostně psala články. Prý se ale bála o práci, a tak nic nenahlásila.

Po obědě se svěřila ženě po Johnsonově levici, která jí sdělila, že k ní se nynější předseda vlády zachoval stejně.

„Toto obvinění je nepravdivé,“ reagoval v neděli zdroj vlády.

Johnsonovým odpůrcům v parlamentu hrozili smrtí. Přesto odmítl umírnit projev

Evropa

Totéž v pondělí v televizním rozhovoru tvrdil i sám Johnson. Na otázku, zda nevhodně sahal na nohu své podřízené, odpověděl stručně „ne“. Když byl následně tázán, zda si podle něj Edwardesová celou věc vymyslela, řekl: „Jen říkám, co jsem řekl, a myslím, že to, co chce veřejnost slyšet, je, co děláme pro ně a pro zemi a pro investování do způsobů na sjednocení země.“

Novinářka vzkázala, že má zjevně lepší paměť než on.

Dělejte to jako Clinton

Podle The Daily Mail hlavní vládní stratég Dominic Cummings už v pátek veřejně radil Johnsonovi a jeho týmu, aby si vzali příklad z toho, jak exprezident USA Bill Clinton zvládl skandál s Monikou Lewinskou. „Úplně ignoroval dění v metropoli a obvinění a soustředil se na velká témata,“ doporučil Johnsonovi Cummings.

Vzápětí se nechala slyšet Cummingsova žena a redaktorka Spectatoru Mary Wakefieldová, že není tou druhou obtěžovanou redaktorkou. „Boris byl skvělý šéf a nikdy nic takového nedělal,“ řekla.

Reklama

Výběr článků

Načítám