Hlavní obsah

Johnsonovým odpůrcům v parlamentu hrozili smrtí. Přesto odmítl umírnit projev

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Středeční debata v britském parlamentu, který zasedl po nelegálně vynucené pauze, byla mimořádně ostrá. Premiér Boris Johnson v ní čelil kritice i výzvám, aby mírnil svoji rétoriku, ale marně. Labouristická poslankyně totiž dostala tento týden výhružku smrtí kvůli své kritice premiéra.

Foto: Reuters TV, Reuters

Britský premiér Boris Johnson v parlamentu.

Článek

Anonymní text zaslaný poslankyni Jess Phillipsové se odkazoval na známé Johnsonovo vyjádření, že by raději ležel mrtvý v příkopu, než aby Británie 31. října neodešla z Evropské unie: „To se stane těm, kteří nezajistí brexit.“

V parlamentu Phillipsová zaútočila na premiéra, který obvinil poslance, že sabotují brexit, a vyzval k uskutečnění předčasných voleb. Tuto ideu poslanci už dvakrát odmítli. Řekla mu, že se nebojí voleb, ale toho, že by mohla být zraněna nebo zavražděna. Obvinila ho, že ho „těší, že jeho slova ohrožují naši bezpečnost“.

Další poslankyně Strany práce Paula Sherriffová odsoudila jeho tvrzení, že zabránit brexitu bez dohody je podpisem kapitulace, a vyzvala ho, aby nepoužíval „útočný, nebezpečný a urážlivý jazyk“.

Jste ostuda! Tento parlament je mrtvý, vmetl britským poslancům prokurátor Cox

Evropa

Doplnila, že Phillipsová není jediná, které vyhrožovali smrtí, a připomněla případ Jo Coxové, kterou týden před referendem o brexitu zavraždil britský neonacista, protože podporovala setrvání Spojeného království v EU.

„Dovolte mi říci premiérovi, že (tito anonymové) často citují jeho slova jako zrada, zrádce a kapitulace – musíme umírnit jazyk a musí s tím začít premiér.“

Brexit jako uctění památky jeho zabité odpůrkyně?

Johnson na to odpověděl, že nikdy nezažil takový „humbuk“. Pobouřil Tracy Brabinovou, která byla zvolena na místo Coxové, když řekl: „Nejlepší způsob, jak uctít památku Jo Coxové a sjednotit zemi, je, myslím si – uskutečnit brexit“.

Její manžel Brendan Cox za premiéra za jeho rétorické inferno zkritizoval, byť uznal, že to Johnson řekl v zápalu debaty. „Tohle by raději neměl říkat, bylo to špatné. Ale nemyslím si, že je to zlý muž. Co ale není legitimní, je spojování její památky a jejího přesvědčení s něčím, čemu nevěřila a co nikdy neřekla.“

Johnson, který slíbil, že bude ctít verdikt nejvyššího britského soudu o tom, že jeho rozhodnutí přerušit na pět týdnů zasedání parlamentu bylo nezákonné, soudní rozhodnutí v debatě kritizoval. Nejvyšší soud se podle něj „nesprávně vyslovil k politické otázce v době velké národní diskuse“.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám