Hlavní obsah

Johnson stupňuje slovní válku s Unií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S ostrými požadavky vůči Bruselu vystoupil britský premiér Boris Johnson, podle něhož hlavní vyjednavač EU Michel Barnier „musí“ otevřít vyjednávání o brexitu, jinak Londýn „chirurgicky vyřízne irskou pojistku“. Johnson, který si libuje ve slovních hříčkách, dokonce vymyslel pro svůj záměr medicinský novotvar „pojistkotomie“.

Foto: Darren Staples, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Jak napsal deník The Daily Mail, nová strategie Downing Street počítá se zastrašením Bruselu, tak aby nakonec před Brity kapituloval. Ministr pro brexit Steve Barclay vzkázal v komentáři pro The Daily Mail Barnierovi, že si musí vyžádat od svých šéfů „nové rozkazy“ a „povolení jednat“, jinak Británie odejde 31. října z EU bez smlouvy.

Unie nicméně trvá na tom, že dohoda sjednaná mezi vládou Theresy Mayové a Bruselem je jediným dokumentem, který může podmínky brexitu upravovat. Tzv. irská pojistka má zabránit vzniku klasické hranice mezi Irskem a britským Severním Irskem.

Premiéři se nesejdou

Johnson se podle komentátorů ostrými výroky snaží vzbudit dojem, že si udržuje vůči EU iniciativu. Šéf Strany pro brexit Nigel Farage jej nicméně obviňuje, že se tajně snaží dohodnout s Unií na odkladu šibeničního termínu vystoupení země z bloku.

Farage tvrdí, že Johnson by měl datum odchodu na konci října uzákonit a předejít jakémukoli odkladu. Fakt, že to neudělal, interpretuje Farage jako důkaz o spiknutí.

Mluvčí premiéra Johnsona rovněž popřel informaci, že by mělo dojít ke schůzce předsedy vlády s jeho irským protějškem Leem Varadkarem. Schůzka se sice podle listu The Sunday Tele­graph skutečně připravovala, jakmile ale Dublin naznačil, že se nemíní bavit o irské pojistce, Londýn z jednání vycouval.

Johnsonův mluvčí tvrdil, že žádné setkání na programu nebylo.

Farage napadl členy monarchie

K Johnsonově osobní situaci příliš nepřispělo ani nedělní odhalení listu The Sunday Times, podle něhož premiérova manželka Marine Wheelerová, kterou předloni opustil, prodělala v posledních měsících dvě operace kvůli rakovině děložního čípku.

Prominentní právnička se s Johnsonem dosud nerozvedla a média o ní hovoří jako o „premiérově ženě“. Ačkoli nyní je zcela uzdravená, její těžkosti podle nedělníku zcela jistě uberou Johnsonovi hlasy především mezi voličkami.

Enfant terrible britské politiky Nigel Farage také o víkendu vystoupil s nevybíravou kritikou britské královské rodiny. Na konferenci australských pravicových stran v Sydney sice samotnou panovnici Alžbětu II. pochválil, vzápětí ale urazil její již zesnulou matku coby „ob­tloustlou usrkávačku ginu“.

Ironizoval také charitativní projekty prince Harryho a jeho ženy Meghan a nevynechal ani „směšné“ environmentální projekty prince Charlese. Naznačil, že Harry se mu zamlouval v dobách, kdy chodil na maškarní party provokativně převlečen za nacistického důstojníka a bojoval v Afghánistánu.

„A pak náhle nejpopulárnější princ za posledních sto let potkal Meghan a vše s ním šlo z kopce,“ prohlásil Farage.

Ačkoli radikální stoupenec brexitu je svým odporem ke královské rodině znám, jeho tiráda přišla jen den poté, co nedělník Sunday Times přinesl zprávu, že královna Alžběta II. je hluboce znechucena vývojem na britské politické scéně.

Panovnice je sice ze zásady neutrální a k politice se nikdy nevyjadřuje, svým dvořanům ale po referendu o brexitu v červnu 2016 řekla, že Británie „přišla úplně o politiky, kteří by byli schopni rozumně vládnout“.

Novější výrok panovnice sice není k dispozici, ale zdroj z královského dvora týdeníku sdělil, že „královna je o svém stanovisku stále více přesvědčena a její znechucení jen roste“.

Reklama

Výběr článků

Načítám