Hlavní obsah

Jobovka pro Scholzovu koalici: Dvě ze tří stran by v Sasku zůstaly mimo sněm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koaliční kabinet spolkového kancléře Olafa Scholze (65) deptaný rekordní neoblibou i voláním části opozice a médií po předčasných volbách utržil další hodně bolestivou ránu. V Sasku, kde půjdou voliči k urnám 1. září, by se dnes dvě ze tří vládních stran nedostaly do zemského sněmu.

Foto: Profimedia.cz

Předseda saské vlády Michael Kretschmer (vlevo) a neměcký kancléř Olaf Scholz na setkání v Chemnitzu

Článek

Z nejnovějšího průzkumu společnosti Civey, který si nechal zpracovat list Sächsische Zeitung, vyplývá, že Scholzova sociální demokracie (SPD) a liberální FDP by se nepřehouply přes pět procent nutných pro zisk mandátů – SPD podporují tři procenta, FDP dokonce pouhé jediné procento. Pouze Zelení, třetí člen berlínské tzv. semaforové koalice, by si s osmi procenty zajistili poslanecké mandáty.

Pozici nejsilnější strany ve spolkové zemi u českých hranic si naopak posílila protestní Alternativa pro Německo (AfD) s 37 procenty před křesťanskou demokracií CDU (30 procent), upozornil list Bild.

Přežije firewall?

V současné době stále vládně v koalici se Zelenými a SPD ministerský předseda Michael Kretschmer (48, CDU).

Merkelová za sebou pálí mosty, opouští i vlivnou nadaci spojenou s CDU

Evropa

Nejnovější sonda do nálady saské veřejnosti by rozdala karty zcela jinak: premiéra by mohly zajistit pouze AfD a CDU. Obě by však musely buď vytvořit koalici, aby si zajistily většinu v parlamentu v Drážďanech, nebo uzavřít spojenectví se Zelenými (osm procent) a Levicí (sedm procent). Teprve pak by bylo možné vytvořit stabilní vládu.

„Obsahově se scénář podobá kvadratuře kruhu: CDU je téměř ve stejném rozporu se Zelenými (navzdory vytvoření společné vlády) jako s Levicí. AfD a obě menší strany projevují ještě větší nevraživost. A CDU – podle šéfa strany Friedricha Merze (68) - nechce za žádných okolností vládnout společně s AfD a porušit tak firewall, tedy vlastní přikázání, že s AfD si tradiční strany neplácnou na spojenectví.

A ještě jeden paradox: s prací Kretschmera je spokojeno 48 procent respondentů, zatímco opačně se vyslovilo pouze 37 procent.

Většina Němců očekává zemského premiéra z AfD

Ve východním Německu se letos uskuteční troje zemské volby - v září se budou volit nové zemské parlamenty v Sasku, Durynsku a Braniborsku A podle průzkumu většina Němců očekává, že AfD dosáhne absolutní většiny alespoň v jedněch ze tří letošních zemských voleb ve východním Německu a bude tak moci jmenovat svého historicky úplně prvního premiéra. Plných 42 procent respondentů také nevěří, že se firewall udrží.

Podle průzkumu, který pro Deutsche Presse-Agentur provedl Institut pro výzkum veřejného mínění YouGov a který cituje list Die Welt, považuje 53 procent respondentů takový scénář za pravděpodobný a pouze 32 procent za nepravděpodobný. V nových spolkových zemích dokonce 58 procent respondentů má za to, že se AfD dostane k moci v jedné ze tří spolkových zemí a její člen se stane šéfem vlády.

Ve všech třech spolkových zemích AfD v některých průzkumech výrazně vede. V Braniborsku je ministerským předsedou koalice s CDU a Zelenými Dietmar Woidke (62) z SPD. V Sasku stojí v čele vlády v koalici se Zelenými a SPD Michael Kretschmer, politik CDU. V Durynsku vede koalici s SPD a Zelenými Bodo Ramelow (67) ze strany Levice.

Všechny ostatní strany zastoupené ve třech zemských parlamentech v současné době vylučují koalici s AfD. Za současného stavu by tedy AfD mohla dosáhnout na post šéfa zemské vlády pouze v případě, že získá absolutní většinu křesel v parlamentu.

Nicméně 42 procent respondentů nevěří, že CDU/CSU dodrží svůj slib nespolupracovat s AfD na zemské a spolkové úrovni. Pouze 36 procent se domnívá, že tato takzvaná firewall bude platit i nadále.

Na komunální úrovni již AfD vládne. V loňském roce byl v Sasku-Anhaltsku, další východoněmecké spolkové zemi, poprvé zvolen politik AfD starostou na plný úvazek. V polovině prosince zvítězil kandidát AfD ve volbách starosty v saské Pirně. Člen AfD už přibližně půl roku působí jako okresní správce v okrese Sonneberg na jihu Durynska.

AfD má poprvé křeslo starosty velkého města. Kousek za českými hranicemi

Evropa

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám