Hlavní obsah

AfD má poprvé křeslo starosty velkého města. Kousek za českými hranicemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pirna

Saská Pirna bude mít jako první větší město v Německu starostu z kandidátky protiimigrační Alternativy pro Německo. Tim Lochner porazil v druhém kole hlasování soupeřku z CDU i nezávislého uchazeče.

Foto: Profimedia.cz

Kandidát AfD Tim Lochner (uprostřed) s regionálními špičkami strany po vyhlášení výsledků

Článek

Třicet devět, třicet jedna a třicet. Takovým výsledkem (v procentech z odevzdaných hlasů zaokrouhleno na celá čísla) skončilo o víkendu druhé kolo starostenských voleb v saské Pirně s tím, že nejvyšší podporu voličů získal třiapadesátiletý Tim Lochner z kandidátky Alternativy pro Německo (AfD).

Lochner tak usedne do křesla starosty na pozici Oberbürgermeister, kterýžto titul se v Německu užívá ve velkých a středně velkých městech. Je to poprvé, co se kandidát AfD do této pozice dostává, a byť Lochner sám je nezávislý, o křeslo se ucházel na kandidátce AfD.

Mezi špičkami AfD zavládla podle listu Die Welt euforie, Lochner oslavoval triumf se zemskými šéfy strany. „Slibuji, že těch sedm let dotáhnu do konce (…) věci budu řešit s klidem a rozvahou,“ řekl vítězný kandidát po ohlášení výsledků.

Zemské volby v Bavorsku a Hesensku uštědřily tvrdý políček německé vládní koalici

Evropa

Město Pirna, kde žije téměř 40 000 obyvatel, leží v údolí Labe necelých 30 kilometrů za českou hranicí. Mezi Čechy bylo dosud známé zejména jako cíl nákupních cest. V rámci Německa ovšem v minulosti „proslulo“ zejména jako místo násilných útoků proti uprchlíkům a krajně pravicových demonstrací. AfD tam má dlouhodobě nadprůměrnou podporu.

Ve spolkové zemi Sasko, kde Pirna leží, se budou v září 2024 konat zemské volby. V minulém hlasování tam sice získali nejvíc hlasů křesťanští demokraté (CDU), aktuální průzkumy ale teď věští vítězství AfD. Na celoněmecké úrovni má Alternativa pro Německo, jejíž program je založen na odporu proti migraci a s níž ostatní strany nechtějí spolupracovat, podporu kolem 20 procent.

Dělají to stejně. Radní za německou AfD přirovnala stranu k NSDAP v roce 1933 a odešla

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám