Hlavní obsah

Jistě by uspěly jen tři strany, ukazuje průzkum na Slovensku týden před volbami

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místo v novém slovenském parlamentu mají podle průzkumů veřejného mínění jisté pouze strana Směr-sociální demokracie Roberta Fica, hnutí Progresivní Slovensko (PS) Michala Šimečky a strana Hlas-sociální demokracie Petra Pellegriniho. Ostatní musí o voliče v posledním týdnu tvrdě zabojovat, aby se do nové Národní rady Slovenské republiky vůbec dostali. O vítězství ve volbách podle všeho zabojují Směr a PS.

Článek

Web tvnoviny.sk v této souvislosti upozorňuje, že voliče Šimečkova hnutí může povzbudit k účasti ve volbách také fakt, že nechtějí, aby Fico dostal jako první možnost sestavovat vládu. Prezidentka Zuzana Čaputová už jasně deklarovala, že sestavením vlády jako prvního pověří vítěze voleb.

Pellegrinimu se podle posledních průzkumů podařilo zastavit propad, ale není jisté, zda jeho preference do voleb porostou. Hlas byl přitom v průzkumech ještě začátkem roku 2023 jasným lídrem, ale postupně ztrácel dech.

Odborníci upozorňují, že téměř všechny ostatní strany, kromě tří jmenovaných, jsou v tzv. zóně ohrožení, a každý posun preferencí, třeba jen o několik desetin procenta, tak může zcela změnit povolební matematiku. „Všichni, kromě prvních tří, mají důvod k panice,“ řekl šéf agentury AKO Václav Hřích.

Zářijový průzkum agentury Ipsos
Směr20,3
Progresivní Slovensko17,2
Hlas13,1
Republika8,6
OLaNO-Za lidi-Křesťanská unie8,2
SaS 6,1
SNS5,6
KDH5,3
Jsme rodina4,2
Demokraté3,4

Progresivní Slovensko se dotahuje na Fica

Evropa

Šéf agentury Ipsos Jakub Hankovský zařadil mezi jisté členy příštího parlamentu také hnutí Republika, které vzniklo odštěpením od Lidové strany Naše Slovensko Mariana Kotleby. V posledních týdnech ztrácí voliče především hnutí Jsme rodina předsedy parlamentu Borise Kollára. Procenta táhnou dolů především kauzy spojené s jeho soukromým životem. Politik má 13 dětí s 11 ženami a přiznal, že jeho bývalá partnerka od něj „dostala pár facek“.

„Kollár ztrácí silnou pozici mezi voličkami,“ upozornil Hankovský.

Mírný nárůst zaznamenala v posledních týdnech strana Demokraté Eduarda Hegera, ale stále je pod hranicí vstupu do parlamentu. „Může to být signál, že se voliči od nich neodvracejí navzdory preferencím pod pět procent,“ konstatoval šéf agentury Focus Martin Slosiarik. „Klíčová bude schopnost Demokratů oslovit tohoto voliče v posledním týdnu kampaně,“ dodal Hankovský.

Foto: Právo, ČTK

Zleva Robert Fico, Michal Šimečka a Peter Pellegrini

Na hranici vstupu do nového parlamentu jsou také Slovenská národní strana, koalice Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti-Za lidi-Křesťanská unie. Toto uskupení potřebuje pro vstup do parlamentu sedm procent, protože jde o koalici, v průzkumu má 8,5 procenta. Na hranici vstupu jsou i strany Svoboda a Solidarita a Křesťanskodemokratické hnutí.

Fico kontra Pellegrini

Do nečekaného sporu se v uplynulých dnech dostali předsedové Směru a Hlasu, ale zároveň oba přiznávají, že mají k sobě blízko. Fico obvinil Pellegriniho, že je po volbách připravený spojit se s PS za příslib funkce předsedy vlády, a vyzval levicové voliče, aby proto dali hlas Směru místo Hlasu.

Pellegrini v odpovědi vyčítal Ficovi, že chce spolupracovat s hnutím Republika, které chce organizovat referendum za vystoupení Slovenska z NATO. „Roberte, vládou s fašisty se nestraší ani nevyhrožuje. Hlas se na takovéto vládě nikdy nebude podílet, ale díky za informaci, jak si Směr představuje slovenskou budoucnost,“ reagoval Pellegrini.

V diskusi lídrů v televizi Joj se však tento spor neukázal a Fico s Pellegrinim dali jasně najevo, že mají k sobě programově nejblíž.

Denník N tvrdí, že z neformálních rozhovorů s členy Hlasu vyplývá, že pouze tři z dvacetičlenného předsednictví strany jednoznačně preferují koalici bez Směru. Pellegriniho voliči podle listu rovněž upřednostňují povolební spolupráci s Ficem. Hlas vznikl v roce 2020 odčleněním od strany Směr.

Reklama

Výběr článků

Načítám