Hlavní obsah

Jednání Rady Rusko-NATO bude 12. ledna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg svolal na 12. ledna jednání Rady NATO-Rusko, sdělil agentuře Reuters představitel Severoatlantické aliance. Schůzka, o jejímž uspořádání se mluví od prosince, se uskuteční, jak se uvádělo, dva dny po rozhovorech mezi Washingtonem a Moskvou o bezpečnosti.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg

Článek

O tom, že se obě schůzky uskuteční už v lednu, hovořil před Vánocemi ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov. Minulý týden to zopakoval Lavrovův tajemník Sergej Rjabkov a následně to na Twitteru avizoval sám Stoltenberg.

Jednání USA a Ruska o bezpečnosti a návrzích Moskvy bude v lednu, řekl Lavrov

Evropa

Po rozhovoru s americkým ministrem zahraničí Antonym Blinkenem uvedl, že spojenci jsou připraveni k dialogu v Radě NATO-Rusko a že se šéfem americké diplomacie hovořil o „důležitosti deeskalace značného navyšování vojenské přítomnosti Ruska na Ukrajině a kolem ní“.

Stoltenberg chce na začátek ledna svolat jednání Rady NATO–⁠Rusko

Zahraniční

Tématem nadcházejícího jednání bude sada ruských bezpečnostních požadavků, o nichž chce Rusko v pondělí jednat se Spojenými státy. Moskva mimo jiné požaduje záruku, že že se NATO nerozšíří o Ukrajinu a upustí od vojenských aktivit v této zemi. Aliance to odmítá s tím, že Ukrajina jako suverénní stát si může své spojence svobodně zvolit sama a žádná další země do tohoto rozhodnutí nemá co mluvit.

„Jakýkoli dialog s Ruskem by musel postupovat na základě reciprocity, reagovat na obavy NATO ohledně kroků Ruska... a probíhat za konzultací s evropskými partnery NATO,“ uvádí úterní prohlášení aliance v souvislosti s děním kolem Ukrajiny.

Velmoci: Musíme zabránit jaderné válce

Svět

V Radě NATO-Rusko, která vznikla v roce 2002, obvykle jednají diplomatičtí představitelé všech členských zemí NATO s ruským velvyslancem při alianci. Od ruské anexe Krymu v roce 2014, po níž aliance s Ruskem přerušila praktickou spolupráci, se orgán scházel jen sporadicky.

Klíčová ale budou rusko-americká jednání 10. ledna.

Reklama

Výběr článků

Načítám