Hlavní obsah

WHO: Vakcíny proti covidu zachránily v Evropě přes milion životů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování proti covidu-19 zachránilo v Evropě a zemích bývalého Sovětského svazu od konce roku 2020 více než milion životů. Vyplývá to z odhadů, které zveřejnila Světová zdravotnická organizace (WHO).

Foto: Denis Balibouse, Reuters

Sídlo Světové zdravotnické organizace v Ženevě

Článek

Šestadevadesát procent lidí, které vakcíny zachránily, bylo starších 60 let. Zvláště velkému počtu úmrtí se podařilo zabránit během vlny varianty omikron. V této fázi je počet životů, které zachránilo očkování, odhadován na téměř 570 tisíc. Účinnost vakcín byla rozdílná v závislosti na převládající variantě koronaviru v jednotlivých vlnách pandemie.

Region Evropa v pojetí WHO zahrnuje 53 zemí, v němž jsou kromě členských států EU a Evropského hospodářského prostoru také Rusko a několik zemí z oblasti Kavkazu a Střední Asie.

Odhadovaný počet zachráněných byl vypočítán na základě počtu úmrtí a podaných vakcín v 26 zemích. Podle WHO od vypuknutí epidemie zemřely prokazatelně na covid v regionu Evropa více než dva miliony lidí. WHO stále vyzývá neočkované lidi, aby se nechali proti covidu-19 očkovat.

V Česku se dál sleduje šíření nových variant, i když izolace po pozitivním testu na covid by měla skončit 20. dubna, kdy začne platit příslušná vyhláška. V současné době podle dat Státního zdravotnického ústavu je v ČR dominantní subvarianta omikronu XBB.1.5 zvaná kraken. Šíří se ale také XBB.1.6., pro niž je charakteristický zánět spojivek.

Vybijme všechny kočky, zvažovala britská vláda na začátku pandemie

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám