Hlavní obsah

Jak Maďarsko šachovalo s daty, aby byl Sputnik V nejúčinnější

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Maďarská vláda zveřejnila tento týden tabulku, z níž vyplynulo, že ze všech dostupných vakcín je nejlepší ruský Sputnik V, který nejlépe chrání před nákazou i před smrtí po nákaze. Lépe než očkovací látka od Pfizeru/BioNTechu podle tabulky dopadla i čínská vakcína od Sinopharmu. Proti matoucí tabulce se tvrdě ohradila uznávaná maďarská viroložka Katalin Kariková a vysvětlila na své facebookové stránce, jak se vládě podařilo dospět k takovým tvrzením.

Foto: Maďarská vláda

Tabulka maďarské vlády, z níž vychází Sputnik V jako nejúčinnější vakcína. Zamlčuje ale, že se ruskou vakcínou očkuje výrazně kratší dobu, a navíc se nepodává skupinám obyvatel, u nichž hrozí nejvyšší riziko komplikací a úmrtí.

Článek

Tabulka s údaji o tom, jak která vakcína chrání před covidem se symptomy, a hlavně před vážným průběhem končícím smrtí, měla potvrdit dřívější vyjádření předsedy kanceláře premiéra Gergelyho Gulyáse, že čínské a ruské vakcíny jsou lepší než ty západní.

„Sputnik V má nejvyšší bezpečnost (sedm- až 32krát méně úmrtí u očkovaných) a největší účinnost (dvakrát a šestkrát méně nakažených) na 100 tisíc očkovaných. Podle zveřejněné tabulky umírá 32krát méně očkovaných Sputnikem V než lidí, kteří dostali vakcínu od Pfizeru,” uvedl a dodal, že „ochrana těch, kteří dostali Sinopharm není horší, ale dokonce lepší než u těch, kteří dostali Pfizer”.

Na své oficiální stránce o koronaviru také vláda uvedla, že „onemocnělo více lidí po naočkování vakcínou od Pfizeru/BioNTechu a dvakrát více jich zemřelo ve srovnání s těmi, kteří dostali vakcínu od Sinopharmu.“

Doplněná maďarská vládní tabulka o účinnosti vakcín
VakcínaNakažení po očkováníMrtví po očkováníDélka očkování*
početpočet na sto tisícpočetpočet na sto tisícměsícezačátek očkování
Sputnik V20195212,511. 2. 2021
Moderna1081771220315. 1. 2021
Sinopharm17443567816224. 2. 2021
Pfizer/BioNTech304855517532426. 12. 2020
AstraZeneca613700672únor 2021
Zdroj: Maďarská vláda * Délka očkování doplněna podle Katalin Karikóvé

První vynechaný údaj: Doba od začátku očkování

Tabulka působila podezřele, protože v ní nebyla uvedena metodika, jak se k daným číslům dospělo. Ohradila se proti ní maďarská viroložka Katalin Karikóvá, která byla zapojena do vývoje vakcíny od Pfizeru/BioNTechu. Na svém facebookovém profilu vysvětlila, jak se mohlo dojít k tak překvapivým číslům.

Proč Brazílie odmítla Sputnik V? Obsahuje živý virus schopný replikace

Koronavirus

Uvedla především, že v tabulce byla zcela vynechána doba, po kterou se jednotlivými vakcínami očkuje. Nejdéle, už od loňského prosince, se očkuje vakcínou od Pfizeru/BioNTechu, takže jde o delší sledovanou dobu, a to čtyři měsíce. Modernou se očkuje tři měsíce, Sputnikem V 2,5 měsíce, Sinopharmem a AstraZenekou dva měsíce.

Druhý vynechaný údaj: Chronicky nemocní a lidé v domovech

Karikóvá však hlavně upozornila na údaj, který statistiku bezpečnosti jednotlivých vakcín ovlivnil nejvíce, a sice, že ruská a čínská vakcína se nepodávaly chronicky nemocným a lidem v domovech důchodů, u nichž je riziko komplikací a úmrtí nejvyšší. Obyvatelé domů pro seniory byli mezi těmi, kteří se očkovali nejdříve a dostávali vakcínu od Pfizeru.

Karikóvá upozornila také na to, že za čtyři měsíce v domech s pečovatelskou službou zemřelo téměř 100 tisíc lidí.

Absolutně nedostatečné, komentuje SÚKL dokumenty ke Sputniku V

Domácí

Web Hungaria Today upozornil, že tabulka byla zveřejněna v době velké kampaně na podporu vakcíny od Sinopharmu, během níž by se čínskou vakcínou měly naočkovat statisíce lidí. Do země přitom současně mají přijít i statisíce dávek vakcín od Pfizeru/BioNTechu.

Podle průzkumů mezi lidmi Maďaři nejvíce důvěřují vakcíně od Pfizeru/BioTechu a nejméně od Sinopharmu. Většina si chce počkat na dostupnost americko-německé očkovací látky.

Reklama

Výběr článků

Načítám