Hlavní obsah

Italský Senát vyslovil důvěru vládě Romana Prodiho

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM

Vláda italského premiéra Romana Prodiho, který minulý týden nabídl svou demisi, dostala ve středečním hlasování důvěru horní komory italského parlamentu. Pro důvěru vládě zvedlo ruku 162 zákonodárců, 157 senátorů bylo proti.

Článek

To, že kabinet nakonec důvěru Senátu získá, se očekávalo, také se ale vědělo, že to bude těsné. Za Prodim stáli i přes rozdílné názory nejen členové stran zastoupených v jeho středolevé koalici [celá zpráva], ale rovněž někteří ze sedmi doživotních senátorů a opoziční politik Mark Follini, spojenec bývalého premiéra Silvia Berlusconiho.

Byl to právě Senát, který před týdnem neschválil program zahraniční politiky kabinetu, což vedlo k Prodiho rezignaci. [celá zpráva] Prezident Giorgio Napolitano se ale po jednáních napříč politickým spektrem rozhodl, že Prodiho demisi nepřijme a vyzval ho, aby požádal parlament o vyslovení důvěry. Zatímco v Poslanecké sněmovně měl Prodi poměrně jasnou převahu, v horní komoře parlamentu má jeho koalice jen těsnou většinu jednoho hlasu.

Podle posledních průzkumů veřejného mínění ale mezi Italy panuje pesimismus a nejistota. Středeční list Corriere della Sera píše, že si Prodiho setrvání v úřadu přejí pouze čtyři Italové z deseti. Ostatní jsou buď pro úřednickou vládu nebo pro vypsání nových voleb.

Prodi nyní musí ještě v pátek kvůli vyslovení důvěry předstoupit před Poslaneckou sněmovnu.

Reklama

Související články

Italský premiér Prodi nabídl demisi

Italský premiér Romano Prodi ve středu nabídl prezidentovi Giorgiovi Napolitanovi svou demisi. Děje se tak v reakci na porážku, kterou ve středu levicový...

Italský prezident rozhoduje o demisi premiéra

Italský prezident Giorgio Napolitano ve čtvrtek zahájil konzultace, z nichž by mělo vzejít řešení krize, kterou svým rozhodnutím rezignovat vyvolal ve středu...

Výběr článků

Načítám