Hlavní obsah

Italský premiér naznačil možnost dohody Řecka s EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Řecko by mohlo dosáhnout s Evropou dohody ohledně svého dluhu, řekl v úterý italský premiér Matteo Renzi po schůzce s řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem. Zdůraznil ale nutnost reforem.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Italský premiér Matteo Renzi (vlevo) s řeckým protějškem Alexisem Tsiprasem

Článek

„Pevně věřím, že existují podmínky pro to, aby Řecko a evropské instituce našly vzájemnou shodu. Chceme podat Řecku ruku, to ale neznamená, že budeme vždy tvrdit, že má pravdu,” řekl Renzi. Podle agentury Reuters podotkl, že „všechny země eura musejí uskutečňovat své reformy”.

Renzi dodal, že o podrobnostech řeckého plánu na snížení dluhové zátěže s Tsiprasem nediskutoval. Itálie si ale podle něj tyto návrhy vyslechne, až je Atény předloží evropským institucím.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Tsipras se i v Itálii snažil vyvracet obavy: „Evropští občané a věřitelé by se nové řecké vlády neměli bát. Měli by se čeho bát jen v případě pokračování současné bezvýchodné politiky, která vede k vršení dluhů a k jejich splácení novými půjčkami.” Chce zabránit tomu, aby evropští daňoví poplatníci dávali Řecku nové půjčky jen k splácení předešlých dluhů.

Na návštěvě Říma doprovázel Tsiprase ministr financí Janis Varufakis, který se sešel s italským ministrem hospodářství Pierem Carlem Padoanem. Italský ministr po setkání zdůraznil, že Řecko dostane svůj dluh na zvládnutelnou úroveň jen tak, že s pomocí strukturálních reforem dosáhne silného ekonomického růstu: „Důraz na růst je rozhodující pro zajištění udržitelnosti řeckého dluhu.”

Varufakis v pondělí ustoupil od původního požadavku své vlády na odpis části řeckého dluhu u zemí eurozóny a navrhl zmírnit dluhovou zátěž Řecka výměnou současného dluhu za dluhopisy vázané na ekonomický růst. [celá zpráva]

Jeho návrh výrazně posílil řecké akcie a dluhopisy, což se příznivě odrazilo na burzách v západní Evropě a v USA. U činitelů eurozóny v Bruselu se však návrh setkal se skeptickými reakcemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám