Hlavní obsah

Italové poslali Berlusconiho už potřetí do premiérského křesla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ŘÍM
Aktualizováno

Středopravá strana Lid svobody vedená Silviem Berlusconim vyhrála v parlamentních volbách. Její šéf se může stát potřetí premiérem. Walter Veltroni, které vede Demokratickou stranu už v pondělí přiznal porážku. Berlusconi uvedl, že Itálii čekají obtížné měsíce.

Článek

V klíčových volbách do Senátu získalo Berlusconiho uskupení 47,32 procent hlasů a Veltroniho Demokratická strana 38,01 procenta. Podle projekcí institutu Piepoli získala pravice 164 z 315 senátních křesel, což je v italském volebním systému rozhodující. Bez pohodlné většiny v horní komoře není vláda schopna plnit své závazky.

Berslusconi uspěl i ve volbách do Poslanecké sněmovny, kde není situace tak napjatá, protože vítěz získává bonusové hlasy. Lid svobody dostal 46,81 procento hlasů a Demokratická strana 37,54. Vítězství je tedy výraznější než ukazovaly první povolební odhady, podle nichž měl být rozdíl jen dvouprocentní. Přesto je výsledek dosažený demokraty považován za úspěch. Strana se zkonsolidovala až před volbami a Veltroni stojí v jejím čele jen pár týdnů.

Ministr vnitra Giuliano Amato oznámil, že účast za oba dny voleb dosáhla 80 procent. Je to o 3,5 procenta méně než v roce 2006.

Veltroni uznává porážku.foto: Reuters/Tony Gentile

Walter Veltroni již v pondělní večer přiznal porážku. Berlusconimu zatelefonoval a popřál mu "dobrou práci".

Berlusconi přichází s reformami

Silvio Berlusconi v telefonickém rozhovoru se svým hlavním spojencem, vůdcem pravicového Národního spojenectví Gianfrankem Finim, vyjádřil nad výsledky voleb hluboké uspokojení.

Berlusconi uvedl, že jeho kabinet bude menší, bude mít jen 12 ministrů, čtyři resorty povedou ženy. Chce prosadit další reformy, což podle něj nebude jednoduché: „Máme před sebou obtížné měsíce, které budou vyžadovat velkou sílu“.“Své vystoupení zakončil slovy “milující polibek všem Italům“.

Prvním problémem bude prodej ztrátové národní letecké společnosti Alitalia a řešení problému s odpadem v Neapoli. Přestože je italský veřejný rozpočet v mínusu, oznámil Berlusconi snížení daní.

Volby zcela změnily podobu italského Parlamentu, místo 26 stran v něm bude zastoupeno jen 6. I tak ale bude muset Berlusconi počítat s pnutím ve vlastní koalici, jejímž členem je i Liga severu, která požaduje autonomii pro průmyslový sever Itálie. Ve volbám získala dvakrát více hlasů než měla v minulých volbách.

Fausto Bertinotti ozmanuje demisifoto: Reuters/Tony Gentile

Prohra levice

Levicová uskupení utrpěla ve volbách drtivou porážku. Vůdce spojeného uskupení dvou komunistických stran a Zelených Fausto Bertinotti už odstoupil, protože jeho Duhová levice získala ve volbách do Poslanecké sněmovny pouhá tři procenta hlasů a do Senátu se nedostali komunisté a zelení. Strany měly v posledních volbách v roce 2006 přes deset procent hlasů.

Berlusconi: Příští měsíce a roky budou těžké
Italové musejí podle vítěze nedělních a pondělních parlamentních voleb Silvia Berlusconiho počítat s tím, že nadcházející měsíce a roky budou těžké. Berlusconi to v úterý řekl televizní stanici RAI s tím, že chce návrh na složení nové vlády zveřejnit ještě tento týden a po jejím jmenování se co nejdříve „pustit do práce“.
První zasedání jeho kabinetu se proto uskuteční nikoli v Římě, ale v Neapoli, kterou už měsíce sužuje krize kolem odpadků. „Víme, kde je třeba přiložit ruku k dílu,“ zdůraznil Berlusconi v narážce na fakt, že domovní odpad se hromadí v ulicích, protože v regionu chybí kapacity pro jeho likvidaci.
Další prioritou má být vyřešení situace kolem zadlužené letecké společnosti Alitalia. Berlusconi odmítá její prodej společnosti Air France-KLM, nýbrž chce usilovat o její převzetí některým z italských konsorcií.
Počet ministrů se sníží na polovinu
Berlusconiho příští kabinet by měl mít jen dvanáct ministrů, mezi nimi čtyři ženy. Dosluhující vláda Romana Prodiho čítá 25 členů. S Berlusconim by se měl vrátit do vlády jako ministr zahraničí dosavadní komisař pro spravedlnost, vnitro a bezpečnost v Evropské komisi Franco Frattini, který italskou diplomacii v minulosti již vedl.
Šéf populistické Ligy severu (LN) Umberto Bossi se má opět stát ministrem pro reformy a do úřadu ministra financí a hospodářství se vrátí Giulio Tremonti. Za „zcela nepostradatelnou osobnost pro fungování kabinetu“ označil Berlusconi svého dlouholetého spolupracovníka, bývalého novináře Gianniho Lettu. Ten by měl zastávat funkci vicepremiéra, zřejmě s pověřením jednat s levicovou opozicí.
Berlusconi se také zmínil o úmyslu zásadně posílit pravomoci premiéra, reorganizovat dosavadní dvoukomorový parlament na jednokomorový, snížit počet poslanců na polovinu a zasáhnout i do podoby administrativního aparátu jednotlivých provincií.

Silvio Berlusconi

Narodil se 29. září 1936 v Miláně. Vystudoval práva. V mládí se živil příležitostnými pracemi, vystupoval také jako zpěvák. Nakonec se stal jedním z nejúspěšnějších italských podnikatelů. Vlastnil také fotbalový klub AC Milán. V roce 2008 se jeho majetek odhadoval na 11 miliard dolarů.

Od roku 1986 vedl hnutí Vzhůru, Itálie. Strana se v roce 2009 transformovala v Lidé svobody. Premiérem byl poprvé zvolen v lednu 1994, podruhé v květnu 2001 a potřetí v květnu 2008. Po demisi v roce 2006 působil také jako europoslanec.

Berlusconi je dvakrát ženatý. Z prvního manželství má dvě děti - Marinu a Piersilvia. S druhou ženou Veronicou Lariovou má dcery Barbaru a Eleonoru a syna Luigiho. V roce 2009 požádala Lariová o rozvod kvůli manželovým aférám se ženami. O svém poměru s premiérem veřejně promluvila prostitutka Patrizia D'Addariová.

Berlusconi byl nesčíslněkrát souzen kvůli podezřením z různých nezákonných financování a úplatků. Většiny obvinění byl zproštěn. V říjnu 2009 ústavní soud zrušil imunitu vysokých vládních činitelů včetně prezidenta a dva procesy byly obnoveny.

Berlusconi měl v minulosti potíže se srdce, které mu v prosinci 2006 operovali na klinice v americkém Clevelandu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám