Hlavní obsah

Itálii ovládl strach z bomb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

V Itálii zesílil strach z bomb, který rozpoutaly minulý týden výbuchy balíčků na švýcarském a chilském velvyslanectví v Římě. Ve středu na severu Itálie explodovaly dvě bomby před sídlem Ligy severu, které nikoho nezabily, ale způsobily škody. Odpoledne byl nalezen podezřelý balíček na velvyslanectví USA ve Vatikánu, šlo však jen o falešný poplach.

Článek

V severní Itálii v městečku Gemonio v Lombardii explodovaly ve tři ráno silné nálože asi 50 metrů od domu šéfa Ligy severu Umberta Bossiho. Zraněn nikdo nebyl, ale tlaková vlna výbuchu vyrazila okna a dveře budovy a zničila část vnitřního zařízení.

Na zdi budovy vyšetřovatelé objevili nápis antifa. Nebyl to první útok proti sídlu Ligy severu v Gemoniu, předchozí byly spáchány v letech 2007 a 2008. Ultrapravicová Liga severu, která je pro Berlusconiho důležitým spojencem, prosazuje tvrdý postup vůči imigrantům a chce federalizaci země.

Podle vyšetřovatelů ale tyto výbuchy nesouvisejí s vlnou explozí na velvyslanectvích. Od minulého týdne byly v Itálii nahlášeny podezřelé zásilky již na 15 velvyslanectvích. Nejméně na tři z nich byly skutečně výbušniny zaslány, dvě explodovaly [celá zpráva], třetí byla v pondělí objevena na řeckém velvyslanectví. [celá zpráva]

K jejich zaslání se přihlásila italská Neformální anarchistická federace (FAI), která je napojena na řecké anarchisty.

V podezřelém balíčku na americké ambasádě ve Vatikánu ale nálož nebyla, jen diplomatické dokumenty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám