Hlavní obsah

Island uzavřel jako první evropská země svou ambasádu v Moskvě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Island kvůli ruské invazi na Ukrajinu v úterý uzavřel své velvyslanectví v Moskvě. Je to první evropská země, která tak učinila v souvislosti s ruskou agresí vůči sousední zemi.

Island uzavřel jako první evropská země svou ambasádu v MoskvěVideo: Reuters

 
Článek

Island tento krok nepovažuje za přerušení diplomatických vztahů s Ruskem. Moskva tento krok podle agentury Reuters již dříve kritizovala s tím, že ničí „vazby“ mezi oběma zeměmi.

Island uzavření svého velvyslanectví oznámil v červnu. Tehdy ministryně zahraničí Thórdís Gylfadóttir uvedla, že současné podmínky neumožňují islandským diplomatům dále působit v Rusku. Kvůli válce na Ukrajině jsou vztahy s Ruskem na historickém minimu a malé ostrovní zemi, která má jen dvě desítky velvyslanectví ve světě, tak nedává smysl dále udržovat v provozu zastupitelský úřad v ruské metropoli.

Moldavsko sníží počet ruských diplomatů, Rusové chystají reciproční krok

Evropa

„Až to podmínky umožní, Island přednostně obnoví aktivity svého velvyslanectví v Moskvě,“ uvedlo ministerstvo zahraničí v Reykjavíku. Island měl svou ambasádu v Moskvě od roku 1944 s přestávkou v letech 1951 až 1953.

V červnu ruské ministerstvo zahraničí označilo uzavření islandského velvyslanectví za protiruskou akci a slíbilo „odpovídající reakci“.

Prostě to nejde. Island jako první na světě zavře svou ambasádu v Moskvě

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám