Hlavní obsah

Islamizace Evropě nehrozí, tvrdí německý kardinál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnichov

Německu ani Evropě v důsledku příchodu statisíců muslimských běženců islamizace nehrozí. Myslí si to alespoň mnichovský arcibiskup a předseda německé biskupské konference kardinál Reinhard Marx. Východoevropské země v rozhovoru poskytnutém Bavorskému rozhlasu vyzval, aby se tváří v tvář uprchlické krizi nesnažily izolovat.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Pochod odpůrců islamizace v Drážďanech

Článek

„Neobávám se, že by se Německo za deset let stalo islámskou zemí,” uvedl Marx. Teorie o plíživé islamizaci Evropy označil za „konspirační”. Obavy lidí, kteří si to myslí, je ale podle něj třeba brát vážně: „Jako křesťané musíme však zároveň brát vážně i obavy muslimů.”

Přítomnost mnoha náboženství v Německu je podle něj už dávno realitou, neboť v zemi „už nyní žije asi 3,5 miliónu muslimů, které jsme pozvali”, řekl kardinál s odkazem na muslimy, kteří do Německa přišli převážně z Turecka a severní Afriky na pozvání spolkové vlády za prací v 60. a 70. letech minulého století.

Foto: Profimedia.cz

Kardinál Reinhard Marx

Všichni muslimové nejsou jako IS

V současnosti nejvyšší představitel katolické církve v Německu rovněž varoval před tím, aby si lidé dělali obrázek o islámu na základě činů Islámského státu (IS). Bylo by to podle něj stejné jako vytvářet si obraz o křesťanech na základě upalování čarodějnic.

Marx rovněž kritizoval postoj východoevropských zemí, které se zdráhají přijmout běžence a na místo toho se v reakci na migrační krizi podle něj začínají izolovat: „Protože jsem křesťan, nemůžu muslimským běžencům říci: Tvoje nouze se mě netýká.” Lidská důstojnost podle kardinála Marxe není jen výsadou Evropanů.

Reklama

Výběr článků

Načítám