Hlavní obsah

Žena se má starat. Irové se v referendu jasně odmítli vzdát tradičního pojetí rodiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Irové v pátečním referendu jasně odmítli změny ústavy, oznámil v sobotu irský premiér Leo Varadkar. Hlasovalo se o návrhu, aby se vypustila formulace o ženách v domácnosti a rodině tvořené výhradně sezdanými páry.

Foto: Damien Storan, Profimedia.cz

Irové v referendu odmítli změny ústavy

Článek

Výsledky jsou zcela zřejmé, vláda je respektuje a přijímá za ně zodpovědnost, dodal předseda vlády podle serveru deníku The Irish Times.

„V této fázi sčítání je jasné, že obě referenda byla výrazně poražena, a to při slušné volební účasti. Vláda výsledek akceptuje a bude ho plně respektovat. Jako předseda vlády a jménem vlády přijímám za výsledek odpovědnost. Bylo naší odpovědností přesvědčit většinu lidí, aby hlasovali pro, a to se nám zjevně nepodařilo,“ řekl Varadkar citovaný stanicí RTE.

Ve dvou referendech, která se záměrně konala na Mezinárodní den žen, mohlo hlasovat 3,5 milionu registrovaných voličů. První otázka se ptala, zda má být v ústavě nahrazena pasáž o práci žen v domácnosti pasáží o péči členů domácnosti o sebe navzájem (40. dodatek).

Přestaňte šmátrat na ňadra Molly Maloneové, zní z Dublinu

Cestování

Druhá otázka směřovala na definici rodiny, kterou současná ústava popisuje výhradně jako sezdané manžele s možnými dětmi. Referendum nabízelo možnost považovat za rodinu i partnery s dětmi, kteří se nevzali (39. dodatek). Podle irských oficiálních statistik se přitom mimo manželství rodí zhruba 40 procent dětí v Irsku.

V okamžiku vyjádření premiéra se údaj o účasti na referendu o definici rodiny pohyboval kolem 43 procent a odmítavý postoj mělo asi 66 procent hlasujících. Výsledky referenda o postavení žen se očekávají později, uvádí RTE.

Velká porážka vlády

Odmítavý postoj většiny katolické společnosti podle irského deníku znamená velkou porážku pro Varadkarovu vládu, ale i pro všechny ostatní politické strany, které doporučovaly hlasovat pro změny ústavy.

Člen vládní strany zelených Eoin Madden poznamenal, že velké politické strany neudělaly dost pro to, aby v referendu uspěly. Poukazuje na rozdíly mezi názorem na venkově a ve městech i na nedostatečnou osobní aktivitu politiků při vysvětlování smyslu referenda.

Britský parlament legalizoval sňatky homosexuálů v Severním Irsku

Evropa

Ještě před hlasováním premiér Varadkar prohlásil, že vítězství „ne“ by bylo „krokem zpět“ a „mnoha lidem by vyslalo vzkaz, že podle ústavy nejsou rodinami“, píše AFP.

V Irsku jsou změny ústavy z roku 1937 možné pouze referendem. Tak došlo k zásadním změnám v roce 2015, kdy Irové schválili sňatky osob stejného pohlaví, nebo v roce 2018, kdy zrušili zákaz potratů.

Debata týkající se úpravy pasáže o domácích povinnostech žen byla méně vyhrocená než spory o potraty a stejnopohlavní sňatky. Všechny hlavní irské politické strany obě navržené změny podporují a průzkumy veřejného mínění naznačovaly, že projdou, i když řada voličů byla do poslední chvíle nerozhodnuta.

Irský senát povolil potraty

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám