Hlavní obsah

Irové v referendu hlasují o fiskálním paktu, případné NE unii nevzrušuje

Právo, DPA, ČTK, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dublin

Tři roky po přijetí Lisabonské smlouvy mají ve čtvrtek Irové další příležitost vyjádřit se k evropské dohodě. Jako jediní v EU mohou referendem rozhodnout, zda se jejich země připojí k nedávno sjednané mezivládní smlouvě o rozpočtové odpovědnosti, nebo ne.

Foto: Cathal McNaughton , Reuters

Irové rozhodují, zda souhlasí s připojením země k fiskálnímu paktu EU.

Článek

Ostrované už dvakrát v prvním hlasování odmítli unijní smlouvy a názor změnili až při opakování referenda. Teď to mohou udělat potřetí. Premiér Enda Kenny proto v neděli občany ještě jednou zapřísahal, aby smlouvu podpořili.

Průzkumy naznačovaly, že k tomu asi dojde. Příznivci smlouvy mají podle nich navrch. Ani kampaň odpůrců, vedená hlavně stranou Sinn Fein, nebyla příliš výrazná – snad proto, že to není tak dávno, co Irsko dostalo pomoc Unie. Jeho ANO očekává i řada evropských politiků, například šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg, jehož země se ke smlouvě nepřipojila.

Unii případné NE moc nevzrušuje

Na rozdíl od minulosti však hlasování v Irsku Evropu už moc nevzrušuje. I kdyby totiž tamní voliči řekli NE, neznamená to konec smlouvy. Pro její ratifikaci stačí souhlas 12 ze 17 států eurozóny, není nutná jednomyslnost jako v případě unijních smluv. Považuje se za jisté, že 12 signatářů bude možné sehnat i bez Irska.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám