Hlavní obsah

Imám měl francouzskou vlajku za satanistickou, tak ho poslali domů do Tuniska

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhoštění „radikálního“ imáma kvůli „nepřijatelným poznámkám“ oznámil francouzský ministr vnitra Gérald Darmanin. Mahjoub Mahjoubi, imám mešity Ettaouba v malém jihofrancouzském městečku Bagnols-sur-Cèze, na virálním videu hlásal, že je francouzská vlajka satanistická.

Foto: Profimedia.cz

Mahjoub Mahjoubi

Článek

Do Francie Mahjoubi přišel před 38 lety z Tuniska. Nyní se hájí, že nebylo jeho záměrem být neuctivý. Zatčen byl na začátku týdne poté, co se na sociálních sítích rozšířilo video, kde „trikoloru“ popisuje jako „satanistickou“ a „pro Alláha bezcennou“. Ačkoliv vlajku, o které mluví, přímo neidentifikoval, podle BBC přispěvatelé pod videem předpokládali, že jde o vlajku Francie. Imám se následně za vyvolané pobouření omluvil a své poznámky o vlajce prohlásil za přeřeknutí.

Ministr Darmanin si v reakci na případ pochvaloval francouzské imigrační reformy, které umožnily urychlenou deportaci Mahjoubiho. „Bez imigračního zákona by toto nebylo možné. Tvrdost je pravidlem,“ napsal Darmanin na sociální síti X. K deportaci mělo dojít pouhých dvanáct hodin po zatčení.

Francouzská média zveřejnila úryvky deportačního příkazu. V něm stojí, že imám podporoval „zpátečnickou, netolerantní a násilnou podobu islámu, čímž pravděpodobně nabádal k chování odporujícímu hodnotám republiky“. Jeho kázání mělo podporovat diskriminaci žen, „napětí s židovskou komunitou“ a „džihádistickou radikalizaci“. Též se měl o židech vyjadřovat jako o nepřátelích.

Francouzské imigrační reformy odebraly cizincům řadu ochran a v případě, že budou shledáni vinnými z trestného činu nebo vyhodnoceni jako „vážná hrozba pro veřejný pořádek“, usnadnily jejich deportaci. Mahjoubi podle francouzských médií odletěl ve čtvrtek večer zpět do Tuniska. Jeho advokát se nechal slyšet, že se proti deportaci odvolají.

V minulosti šéfoval ochraně hranic EU, teď kandiduje za stranu Le Penové

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám