Hlavní obsah

I Polsko chce být součástí evropské železné kopule po vzoru Izraele

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vzhledem k ruským leteckým útokům na sousední Ukrajinu by mělo Polsko lépe chránit svůj vzdušný prostor, informoval v úterý po mimořádném zasedání vlády polský premiér Donald Tusk. Jednání se zúčastnili též dva nejvyšší představitelé armády.

Foto: Ondřej Deml, ČTK

Donald Tusk

Článek

„Naším úkolem je využít každý systém vzdušné obrany, tak aby bylo Polsko stejně bezpečné jako Izrael,“ uvedl podle serveru onet.pl Tusk.

Židovskému státu se během víkendového íránského útoku podařilo zlikvidovat okolo 99 procent raket a dronů odpálených na jeho území. Ukrajině se daří zachytit jen třetinu ruských střel, připomněl Tusk.

Íránská vojenská akce proti Izraeli byla velmi podobná posledním ruským masovým útokům na Ukrajinu a přibližně tak bude probíhat i další fáze ruské agrese. „Z toho vyplývá, že pro zlepšení bezpečnosti potřebujeme účinně kontrolovat vzdušný prostor nad naším územím,“ zdůraznil na tiskové konferenci polský předseda vlády.

Časosběrná vizualizace ukazuje, jak se Izrael neustále brání raketám Hamásu

Blízký a Střední východ

Donald Tusk dále uvedl, že Polsko se právě proto chce připojit k projektu pozemního integrovaného evropského systému protivzdušné obrany European Sky Shield (ESSI), který iniciovalo Německo a který nad izraelským nebem už úspěšně působí. „Musíme si být vědomi toho, že naše země je dnes v podstatně horší situaci, než ve které by mohla ve skutečnosti být,“ připomněl.

Vyplnění mezery v ochranném deštníku NATO

V současnosti se na tomto bezpečnostním projektu protivzdušné obrany kromě Izraele podílí 19 evropských zemí včetně Velké Británie, Česka, Slovenska, Maďarska, Norska, Finska, Švédska, Dánska, Řecka, Turecka a dalších států.

Jak informoval server natemat.pl, předchozí polská nekonzervativní vláda strany Právo a spravedlnost (PiS) v říjnu 2022 odmítla nabídku přidat se k tomuto projektu, jehož cílem je „vyplnění mezery v ochranném deštníku NATO v Evropě“.

„Je v polském zájmu být součástí systémů, ze kterých by mohla vzniknout železná kopule účinně chránící nebe nad Evropou,“ uvedl premiér Tusk.

Evropská legie. Unie vytváří společné síly rychlého nasazení, řekl Sikorski

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám