Hlavní obsah

Hrátky s vystoupením Polska z EU přituhují

– Polsko
Právo, Pavol Minárik

Politici polského vládního Práva a spravedlnosti (PiS) se od nástupu k moci v roce 2015 ocitli v neustálém konfliktu s Bruselem, který považují za úhlavního nepřítele Polska. Od té doby zcela zdevastovali polský právní řád, ústavní soud obsadili výhradně vlastními lidmi, kteří je poslouchají na slovo, a v rozporu s evropským právem zřídili disciplinární komisi pro stíhání nepohodlných soudců. Také si úplně podřídili veřejnoprávní média, policii, armádu i školství.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Polský premiér Mateusz Morawiecki

Článek

Vzápětí poté, co ústavní soud minulý týden rozhodl, že polská ústava je nadřízená unijním předpisům, v neděli ve 125 městech včetně Varšavy, Krakova, Štětína, Katovic, Vratislavi či Gdaňsku statisíce Poláků demonstrovaly na podporu členství své země v EU.

V EU nelze být jen tak trochu

Po téměř šesti letech, kdy Polsko dostalo řadu upozornění i pokut za protiprávní jednání disciplinární komise, i sporné rozsudky na různých úrovních, například o úplném zákazu interrupcí, minulý týden dlouhodobý konflikt mezi orgány EU a polskou vládou vyvrcholil.

Ústavní soud na návrh premiéra Mateusze Morawieckého (53) rozhodl, že polská ústava má přednost před legislativními normami Unie a že rozsudky Soudního dvora EU, které se polské straně nezamlouvají, nemusí Varšava respektovat. Rozhodl tak přesto, že Polsko při vstupu do EU v roce 2004 podepsalo smlouvu o přednosti legislativy EU před polskými zákony.

Základní smlouvy o EU odporují naší ústavě, rozhodl polský ústavní soud

Evropa

„V Unii nelze být ,jen trochu‘ a že ,tak to opravdu nefunguje‘,“ upozornila Ewa Lentowská, expředsedkyně ústavního soudu. „To, co se nyní děje v Polsku, je nástup na cestu k polexitu a nevidí to jen ten, kdo je naprosto slepý. Přesněji řečeno, právní polexit u nás už nastal,“ podotkl portál natemat.pl.

„Evropská unie není restaurace, ve které si z jídelníčku můžeme vybírat instituce a nařízení, jaká se nám hodí. Není to ani bankomat, ze kterého si lze bezstarostně vybírat peníze. Pokud chceme využívat privilegia vyplývající ze členství v Unii, musíme respektovat i hodnoty, práva a povinnosti s nimi spojené,“ upozornil portál businessinsider.pl.

„Pro premiéra Morawieckého by byla výhodná jen taková Unie, v níž by plnil pouze rozhodnutí, která se mu hodí. Za radikální rozhodnutí ústavního soudu, za kterým stojí vedení PiS, budeme muset všichni draze zaplatit,“ řekl europoslanec Leszek Miller (75), premiér v době, kdy Polsko vstoupilo do EU. „Na věci nic nemění zastírací tvrzení premiéra, že vláda nepomýšlí na odchod Polska z EU. Slova jsou jedna věc a skutky jiná,“ dodal.

Polský region trvá na zónách bez LGBT. Navzdory hrozbě z EU

Zahraniční

Odjištěný granát?

„Rozbití Evropské unie se pro lídra vládního PiS Jaroslawa Kaczyňského stalo už dříve politickou strategií, jeho nebezpečná hra je až příliš čitelná: dokud jsme příjemci obrovských dotací a výhodných půjček, zůstáváme v Unii, a když už jimi přestaneme být, tak jí jednoduše zamáváme,“ prohlásil Donald Tusk (64), lídr Občanské platformy a bývalý premiér.

„Zahrávat si s polexitem je jako nebezpečná hra s odjištěným granátem, který, když vybouchne, bude mít nedozírné následky nejen pro EU, ale hlavně pro Polsko,“ prohlásil v neděli na protestní demonstraci ve Varšavě. Na ní policie zatkla čtyři protestující včetně Franka Brody (18), synovce premiéra.

80 procent se má za stoupence EU

O vstupu do EU rozhodovali Poláci v referendu v r. 2003 (14 milionů bylo pro vstup). Na opuštění Unie stačí nadpoloviční většina hlasů v parlamentu.

Poláci vyrazili do ulic demonstrovat za členství v EU

Evropa

Vládní PiS je dlouhodobě v ostrém konfliktu s Bruselem. Za stoupence Evropské unie se považuje až 80 procent Poláků.

Reklama

Výběr článků

Načítám