Hlavní obsah

Polský region trvá na zónách bez LGBT. Navzdory hrozbě z EU

Novinky, drk
Krakov

Ani hrozba pokuty 2,5 miliardy eur (63,9 miliardy korun) neodradila Malopolské vojvodství, aby zrušilo kontroverzní rezoluci odsuzující veřejné aktivity podporující údajnou „ideologii” sexuálních menšin. Tamní parlament ve čtvrtek odmítl zrušit takzvanou zónu bez LGBT navzdory tomu, že Evropská komise upozornila, že kvůli ní může přijít vojvodství o unijní peníze. Informoval o tom web Politico.

Foto: Profimedia.cz

Duhový průvod v Krakově

Článek

„Komise si nedělá srandu,” varoval kolegy Tomasz Urynowicz, místopředseda Malopolského parlamentu, který kvůli výsledku čtvrtečního hlasování odešel od vládních konzervativců z Práva a spravedlnosti (PiS).

Původně přitom ustanovení takzvaných zón bez LGBT schvaloval, mezitím ale změnil názor. Zákonodárci z PiS ale nic měnit nechtějí.

Brusel zahájil řízení s Polskem a Maďarskem kvůli právům menšin

Evropa

Jan Duda, otec polského prezidenta Andrzeje a šéf regionálního parlamentu, uvedl, že výtku Evropské komise nechápe. Podle něj má polský region na unijní peníze právo, jelikož cílem deklarace je pouze „chránit rodiny”.

„Někteří barbaři nás chtějí připravit o finanční prostředky, které jsou nezbytné pro to, aby se našim rodinám dařilo. Jsou to peníze, které si zasloužíme, nejde o charitu,” uvedl Duda.

Jak podotýká server Politico, rezoluci silně podporuje také římskokatolická církev, jejíž část je s PiS úzce spřízněna.

„Svoboda má svou cenu, která zahrnuje čest. Svobodu si nelze koupit za peníze,” řekl při nedělním kázání arcibiskup Marek Jędraszewski. Varoval před bojem Panny Marie a jejích následovníků s „neomarxistickou ideologií LGBT”.

Rezoluce je na hraně Listiny práv EU

Před dvěma lety se řada polských měst prohlásila za takzvané zóny bez LGBT ideologie. Polsko se tím dostalo do střetu s Evropskou komisí, podle které tyto zóny mohou porušovat právo EU.

Zákaz diskriminace na základě sexuální orientace je ukotven v Listině základních práv Evropské unie, která je pro členské státy právně závazná.

Polsko zakázalo francouzskému ministrovi navštívit „zóny bez LGBT”

Evropa

Evropská komise následně šesti z těchto měst zamítla dotace v rámci partnerského programu. „Členské státy a orgány veřejné správy musí respektovat hodnoty EU a základní právo,” uvedla tehdy evropská komisařka pro rovnost Helena Dalliová.

Evropská komise s Polskem letos kvůli „zónám bez LGBT” zahájila řízení.

Reklama

Výběr článků

Načítám