Hlavní obsah

Poláci vyrazili do ulic demonstrovat za členství v EU

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Lidé v Polsku se v neděli podvečer sešli, aby ve městech po celé zemi demonstrovali na podporu členství své země v Evropské unii. Činí tak po nálezu ústavního soudu, podle něhož je polská ústava nadřazena předpisům Evropské unie, informují polská média.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Lidé ve Varšavě demonstrují podporu členství země v EU.

Článek

Davy lidí zaplnily centra Varšavy, Krakova, Poznaně a dalších měst.

V nálezu ústavních soudců, které nominovala vládní strana Právo a spravedlnost (PiS), vidí kritici poměrů předzvěst takzvaného polexitu, tedy odchodu Polska z EU. Země se zavázala unijní pravidla respektovat při vstupu do tohoto společenství.

Polská vláda: Referendum o vystoupení z EU absolutně vylučujeme

Zahraniční

K protestům vyzval bývalý premiér a předseda Evropské rady Donald Tusk, který teď stoji v čele nejsilnější opoziční strany v zemi. „Musíme zachránit Polsko, nikdo jiný to neudělá," prohlásil podle agentury AP Tusk.

Nezávislá televize TVN 24 ukázala záběry s davy lidí, kteří se s vlajkami Polska a EU shromáždili ve Varšavě, Krakově, Poznani i dalších městech. Varšavské metro bylo podle listu Gazeta Wyborcza v podvečer tak přeplněno lidmi směřujícími na demonstraci do centra města, že davy na nástupišti musely čekat na příjezd další soupravy.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Demonstrace v centru Varšavy

„Nejsem tak naivní, vím, že jedna demonstrace nepovede ke změně vlády, ale chtěl jsem dát najevo, že Polsko musí být demokratické a musí zůstat v demokratické Evropě,“ řekl opozičnímu deníku Varšavan Janusz.

„Jsem tady, abych se mohla sama sobě podívat do očí, že jsem protestovala v době, kdy to bylo zapotřebí. Ale mám obavy, že vláda nás nakonec z té unie vyvede,“ dodala žena, která se představila jako Malgorzata. Oba tyto padesátníky podle listu trápí, že mezi demonstranty převažují jejich vrstevníci, a myslí si, že mělo přijít více mladých.

Brusel zasáhne proti verdiktu z Polska

Evropa

„Asi si tak zvykli na svobodu, že si nedokážou představit, že by o ni mohli přijít. Probudí se, až jim vezmou pasy, ale to už může být pozdě," varoval Janusz.

Vláda premiéra Mateusze Morawieckého popírá, že by pomýšlela na odchod z EU. Někteří členové vedení vládní strany ale nedávno používali rétoriku, která naznačovala, že to je jejich cílem, upozorňuje agentura AP. A dodává, že v Polsku, jehož obyvatelé se těší ze svobody cestování a transformace ekonomiky, je členství v EU mimořádně populární.

Reklama

Související články

Evropská komise požaduje pokutu pro Polsko

Evropská komise v úterý požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby vyměřil pokutu Polsku, které se nepodřídilo jeho příkazu požadujícímu zastavení činnosti orgánu...

Výběr článků

Načítám