Hlavní obsah

Hollande se s Rúháním u jídla nepotkal, odmítl být bez vína

Paříž
Aktualizováno

Historickou návštěvu íránského prezidenta Hasana Rúháního ve Francii poznamenal před setkáním s hlavou francouzského státu Françoisem Hollandem spor o menu. Oba prezidenti a jejich doprovod měli původně v plánu společně poobědvat. Íránci ale požadovali, aby se neservírovalo víno a jídlo bylo halál. To Francouzi přes srdce nepřenesli.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Francouzský prezident François Hollande vítá íránského prezidenta Hasana Rúháního v Elysejském paláci.

Článek

„Oba lídři promarnili velkou příležitost setkat se v přátelském prostředí u jídla,“ potvrdil rozhlasové stanici RTL nejmenovaný zdroj. Elysejský palác podle něj nabídl Íráncům kompromis a navrhoval alespoň společnou snídani, ale to podle íránské delegace nebylo dostatečně reprezentativní.

Hollande původně doufal, že s Rúháním posedí v jedné pařížské restauraci, kde by se servírovaly tradiční francouzské pokrmy a samozřejmě i víno. Hosty z Íránu by ale alkohol na stole a pokrmy, které jejich muslimská víra nepřipouští, urážely. Nakonec se tedy dohodlo, že se oba státníci setkají až po pozdním obědě, který bude připraven pro každou stranu zvlášť.

Podobně narazil Hollandeův předchůdce Nicolas Sarkozy, když před sedmi lety hostil iráckého premiéra Núrího Málikího. Předseda irácké vlády odmítl pozvání k večeři, protože by se při ní podávalo také víno.

Obchody za miliardy

Rúhání do Francie dorazil ve středu z Itálie. Doprovází ho početná obchodní delegace, která se svými italskými protějšky díky zrušení mezinárodních sankcí po uzavření dohody o íránském jaderném programu podepsala kontrakty ve výši zhruba 17 miliard eur, tedy téměř 460 miliard korun.

Související témata

Foto: Reuters

Prezident Francois Hollande před proslovem k velvyslancům

Foto: ČTK/AP

Íránský prezident Hasan Rúhání

Také ve Francii se Rúhání a jeho doprovod setkají se špičkami francouzského průmyslu včetně firem Orange, Total či Accor. Rúhání kromě jiného usiluje o objednávku stovky airbusů. Francouzská automobilka Peugeot mezitím oznámila obchodní dohodu s íránskou stranou v hodnotě 400 miliónů eur (téměř 11 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám