Hlavní obsah

Slovenský premiér kritizuje Česko za zavedení hraničních kontrol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Eduard Heger (Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti OLaNO) zkritizoval Česko za rozhodnutí obnovit hraniční kontroly se Slovenskem. „Domnívám se, že tady selhala práce na straně České republiky. Osobně si myslím, že takhle se to nedělá. Problém je potřeba řešit komunikací, nikoliv takovýmito překvapeními,“ řekl Heger ve středu po zasedání slovenské vlády.

Foto: Profimedia.cz

Slovenský premiér Eduard Heger

Článek

Heger zdůraznil, že Slovensko je součástí Schengenu a je podle něj absurdní očekávat, že bude chránit hranice s Maďarskem nebo s Českou republikou.

„Schengen je o tom, že je volný pohyb zboží a osob. O jakých hraničních kontrolách to mluvíme? Ano zavádějí je, protože je migrační pohyb, ale to není problém Slovenska,“ konstatoval Heger.

Od čtvrtka dojde k obnovení hraničních kontrol se Slovenskem

Domácí

Ministerský předseda řekl, že Slovensko má jedinou vnější hranici mimo Schengen, a to hranici s Ukrajinou.

„Pokud má Maďarsko problém na hranicích se Srbskem, kde zabezpečuje schengenskou hranici a potřebuje pomoc evropských zemí k posílení kontrol, učiníme tak moc rádi,“ uvedl Heger.

„Krok, který učinila Česká republika a další země, není správný, protože jde proti principům Schengenu,“ dodal předseda slovenské vlády.

Kontroly na hranicích kvůli migraci přicházejí pozdě, kritizuje opozice

Domácí

Podle Hegera je nutné intervenovat u Turecka, kterému Evropská unie platí za to, aby zdrželo uprchlíky na svém území.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám