Hlavní obsah

Hádky o řízení EU matou USA, summity s unií jsou pro ně bezcenné

Pravidelné summity EU - USA zřejmě skončí. Američané loňský summit v Praze považují za ztrátu času a Bílý dům již naznačil, že se Barack Obama nezúčastní květnového summitu USA EU v Madridu, uvedla ČTK. Důvodem je, že USA neví, kdo je vlastně hlavou unie: šéf předsedající země, prezident EU, nebo předseda Evropské komise?

Foto: Yves Herman , Reuters

President EU Herman Van Rompuy

Článek

Lisabonská smlouva vytvořením funkce unijního prezidenta podle britského Daily Telegraphu ještě více zamotala Američanům hlavu, protože neví, s kým mají vlastně jednat. O post nejvyššího představitele EU se přetahují novopečený unijní prezident Herman Van Rompuy se španělským premiérem José-Luisem Zapaterem, jehož země nyní předsedá sedmadvacítce.

Podle Lisabonské smlouvy je hlavou Van Rompuy a jednat by se mělo v Bruselu. Zapatero, ale tvrdí, že summit by se měl konat v Madridu, protože EU je nyní ve fázi transformace a jeho země EU předsedá. Madrid v přípravě schůzky pokračuje.

Situaci ještě komplikuje funkce předsedy Evropské komise, jímž je José Manuel Barroso. Mluvčí Evropské komise už řekl, že pokud nepřijede Obama, by se měl summit zrušit: „Summit je summitem, protože se ho účastní hlavy států.“

Schůzka v Praze nic nepřinesla

Deník The New York Times se odvolává navíc na tvrzení nejmenovaného zdroje, který tvrdí, že k rozhodnutí amerického prezidenta přispělo i přesvědčení, že loňský dubnový summit EU-USA v Praze byl jen ztrátou času. Potvrdilo se to už v listopadu

"Prezident vynechal i oběd s evropskými lídry při malém setkání EU-USA loni v listopadu ve Washingtonu. Místo sebe poslal viceprezidenta Josepha Bidena, což je něco, co by bývalý prezident George Bush nikdy neudělal," napsal deník The New York Times.

Reklama

Výběr článků

Načítám