Hlavní obsah

Guterres volá po změnách v Radě bezpečnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K reformě Rady bezpečnosti OSN, aby odpovídala „realitě dnešního světa“, vyzval generální tajemník Organizace spojených národů Antonio Guterres. Uvedl to v neděli na tiskové konferenci v Hirošimě. Ze stejného důvodu by se podle něj měl přehodnotit také Brettonwoodský měnový systém.

Foto: Ukrainian Armed Forces, Reuters

Zničený ukrajinský Bachmut

Článek

Guterres připomněl, že obě instituce odrážejí mocenské vztahy z období konce druhé světové války. „Globální finanční architektura se stala zastaralou, nefunkční a nespravedlivou,“ citovala jej agentura Reuters. „Tváří v tvář ekonomickým otřesům způsobeným pandemií covidu-19 a ruské invazi na Ukrajinu nedokázala splnit svou základní funkci globální záchranné sítě,“ prohlásil generální tajemník.

Na Guterresovo prohlášení reagoval Mychajlo Podoljak, poradce šéfa ukrajinské prezidentské kanceláře. Označil je za slova, na která svět dlouho čekal. Také podle něj je nefunkčnost RB OSN „každodenním výsměchem zdravému rozumu a mezinárodnímu právu“.

„Země, která v 21. století rozpoutala rozsáhlou válku a zabila desítky tisíc lidí, nemůže sedět s nafouklými tvářemi před civilizovanými lidmi, mluvit o boji proti komárům a vetovat rozhodnutí. Je načase zbavit se cestujících, kteří naskočili do auta bez jízdenky,“ uzavřel Podoljak.

Anketa

Měl by podle vás existovat způsob, jak zamezit státu, který rozpoutá útočnou válku, blokovat rezoluce Rady bezpečnosti OSN?
Ano
93,1 %
Ne
6,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 10254 čtenářů.

Rada bezpečnosti OSN a Brettonwoodský měnový systém

Rada bezpečnosti OSN má 15 členů, z nichž pět - USA, Británie, Čína, Francie a Rusko - je stálých a mají právo veta. Zbytek jsou nestálí členové, z nichž pět je každoročně voleno Valným shromážděním OSN na dvouleté funkční období. Aby byla rezoluce RB OSN přijata, musí ji schválit aspoň devět členů rady a žádný z pěti stálých členů ji nesmí vetovat.

Brettonwoodský měnový systém vznikl po druhé světové válce v reakci na meziválečnou zkušenost s fungováním zlatého standardu i s volně plovoucími kurzy, což podle dobových představ přispělo k hloubce meziválečné hospodářské recese. Tento systém se uplatňoval až do roku 1971.

„Pevná komponenta tohoto systému se opírala o dominantní postavení amerického dolaru, který byl navázán na zlato paritou 35 dolarů za jednu trojskou unci. Ostatní členské měny byly navázány na dolar pevným kurzem s úzkým fluktuačním rozpětím ±1 % od stanovené parity vůči dolaru,“ vysvětluje na svém webu ministerstvo financí.

Foto: Gilbert Bellamy, Reuters

Antonio Guterres, generální tajemník Rady Bezpečnosti OSN

My na civilisty neútočíme, lhal ruský zástupce v OSN. Pak přešel do ublíženeckého módu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám