Hlavní obsah

Greta ukázala členům Evropského parlamentu vztyčené prostředníčky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vulgárním gestem na sebe upozornila švédská klimatická aktivistka Greta Thunbergová, když ve středu přihlížela ve Štrasburku hlasování Evropského parlamentu o důležitém ekologickém zákonu. Fotoreportér francouzské tiskové agentury AFP ji zachytil se zdviženými prostředníčky na obou rukou.

Foto: Profimedia.cz

Greta Thunbergová (vlevo) v europarlamentu na tribuně pro hosty.

Článek

Na snímku sedí Thunbergová ještě s další mladou ženou na tribuně pro hosty. Obě se do objektivu usmívají, přičemž dívka po levici světoznámé aktivistky vztyčila palce na znamení úspěchu či souhlasu, zatímco Thunbergová „drze ukázala prostředníčky“, napsal server Today Times.

Možná tím chtěla zdůraznit své postoje, které veřejně prezentovala také na protestní akci před budovou europarlamentu už v úterý, uvedl dále server.

„Naše poselství politikům zní: rozhodněte se pro přírodu a lidi místo zisků a chamtivosti,“ prohlásila Thunbergová na úterní demonstraci.

Europoslanci nakonec projednávanou normu o obnově přírody a zlepšení biodiverzity schválili většinou 336 proti 300 hlasům, zatímco 13 zákonodárců se zdrželo.

Zákon je jednou z hlavních součástí tzv. zeleného údělu pro Evropu (Grean Deal), jehož cílem je dosažení uhlíkové neutrality Evropské unie do roku 2050.

Thunbergová se stala známou po celém světě svými aktivitami proti globálnímu oteplování. V roce 2018 dala podnět ke vzniku hnutí školních stávek pro klima prezentovaného pod názvem Fridays for Future (Pátky pro budoucnost).

Thunbergovou začaly nedávno trestně stíhat švédské úřady. Důvodem je neuposlechnutí pokynu policistů během červnového protestu v Malmö, kde s dalšími aktivisty blokovala silnici do přístavu.

Švédsko poprvé obvinilo Gretu z neuposlechnutí policie

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám