Hlavní obsah

Francouzský exprezident Sarkozy dostal půlroční domácí vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzský odvolací soud ve středu potvrdil vinu bývalého prezidenta Nicolase Sarkozyho v případu financování neúspěšné kampaně za znovuzvolení v roce 2012. Sarkozy dostal rok domácího vězení, z čehož půl roku s podmínečným odkladem, informují francouzská média.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Francouzský exprezident Nicolas Sarkozy u soudu

Článek

Devětašedesátiletý Sarkozy se odvolal vůči původnímu verdiktu z roku 2021, kdy mu soud udělil rok domácího vězení s elektronickým náramkem. Ani nynější rozhodnutí ale ještě není konečné, exprezident se totiž obratem odvolal ke kasačnímu soudu. Sarkozy vinu dlouhodobě odmítá.

V takzvané kauze „Bygmalion“ byl Sarkozy odsouzen kvůli obvinění, že jeho pravicová strana, tehdy známá jako UMP, spolupracovala s firmou pro styk s veřejností, aby skryla skutečné náklady jeho znovuzvolení v roce 2012. 

Francouzské zákony přitom stanoví přísné limity na výdaje na politické kampaně. Sarkozy se tak stal prvním francouzským prezidentem po druhé světové válce, který byl odsouzen k vězení.

Za výroky o Krymu pohrozil ukrajinský velvyslanec Sarkozymu trestním stíháním

Zahraniční

Odvolací proces začal loni v listopadu. Dalších třináct lidí bylo v kauze odsouzeno k trestům odnětí svobody až na tři a půl roku, částečně podmíněně. Sarkozy byl jedním z deseti obžalovaných, kteří se odvolali. Bývalý francouzský prezident odmítá jakékoli pochybení a naopak obvinil firmu Bygmalion z toho, že se za jeho zády obohatila.

Sarkozy řekl, že si nikdy nedokázal představit, že „existuje systém falešných faktur“. Žalobci uvedli, že Sarkozy utratil za svou kampaň v roce 2012 téměř 43 milionů eur, což je téměř dvojnásobek povolených 22,5 milionu eur (v současnosti 571,1 milionu korun).

V roce 2025 bude Sarkozy souzen za obvinění, že vzal peníze zesnulému libyjskému diktátorovi Muammaru Kaddáfímu, aby nezákonně financoval svou vítěznou kandidaturu v roce 2007 na prezidenta. Navzdory svým právním potížím má Sarkozy stále značný vliv, zejména na francouzskou pravici.

Sarkozy je mimo jiné stále v kontaktu s nynějším prezidentem Emmanuelem Macronem - dvojice se při mnoha příležitostech setkala, aby probírala politické dění, napsal web listu Le Monde.

Sarkozy je vinen. Rok bude chodit s náramkem, další dva zůstane v podmínce

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám