Hlavní obsah

Francouzské prezidentské volby: Radikál Mélenchon by rád opět překvapil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Jean-Luc Mélenchon, kandidát radikální levice, jde do prezidentských voleb už potřetí s tím, že se mu podaří alespoň překvapit jako před pěti lety. Tehdy získal v prvním kole bezmála 20 procent hlasů, což vyvolalo silný politický rozruch. Stačilo mu to ale jen na čtvrté místo.

Foto: Bob Edme, ČTK/AP

Jedním z uchazečů o post francouzského prezidenta je i krajně pravicový kandidát Jean-Luc Melanchon.

Článek

Nyní průzkumy řadí zakladatele hnutí Neporobená Francie na třetí příčku, když jeho preference v posledních týdnech vystoupaly natolik, že už opět „dýchá na záda“ Marine Le Penové.

Jak probíhají francouzské prezidentské volby

Volby

Někdejší učitel Mélenchon, který se staví do role „lidového tribuna“ a díky řečnickému talentu dokáže strhnout dav, sází na to, že se Le Penová a její konkurent z krajně pravicového spektra Éric Zemmour navzájem „vybijí“, a on se tak probojuje do finále.

Foto: Yves Herman, Reuters

Francie volí nového prezidenta.

Do karet hraje Mélenchonovi i fakt, že je na levici jediným výrazným kandidátem. Uchazečka socialistů a pařížská starostka Anne Hidalgová, stejně jako kandidát Zelených Yannick Jadot, se v průzkumech ztrácí.

Kandidáti na francouzského prezidenta

Volby

Obdivovatel Castra

Mélenchon, někdejší trockista, komunista, socialista a také bývalý senátor a europoslanec, je dlouholetý obdivovatel kubánského vůdce Fidela Castra a zastává radikální názory na ekonomiku i zahraniční politiku. Zasazuje se o vznik „šesté francouzské republiky“ a vystoupení z NATO, snížení důchodového věku na 60 let, požaduje zmrazení cen energií a odklon od jaderných elektráren.

Body nasbíral i hlasitou kritikou pandemických restrikcí vlády a na výbušných předměstích s přistěhovaleckou komunitou, kde razil heslo „tady se integrace nepovedla“.

Macron jde do boje o druhý mandát, průzkumy naznačují bitvu

Evropa

Voličský potenciál vidí Mélenchon i mezi odsouzenými stoupenci protestního hnutí Žlutých vest z let 2018–19, kterým pro případ svého zvolení hlavou státu slíbil amnestii.

Ruskou agresi na Ukrajině Mélenchon z pacifistických pozic odsoudil, i tak je ale považován za politika, který dlouhodobě vyjadřuje „pochopení“ pro šéfa Kremlu Vladimira Putina.

Strašák E.coli obchází Francii. Dvě děti zemřely po mražené pizze

Evropa

Před invazí tvrdil, že snaha Západu přiblížit hranice NATO k Rusku je „nepřijatelná, hloupá nezodpovědná a provokativní“. „Rusko se pak cítí ponížené, ohrožené a napadené,“ prohlásil v televizi dva týdny před vpádem ruských jednotek na Ukrajinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám