Hlavní obsah

Francouzské město vytáhlo do boje proti psím výkalům. Bude je porovnávat s registrem DNA

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jihofrancouzské město Béziers se rozhodlo razantně skoncovat se psími výkaly v ulicích. Majitelé psů musí nechat odebrat svým čtyřnohým miláčkům DNA ze slin. Údaje budou zaneseny do registru, s jehož pomocí pak úředníci budou zjišťovat, kterému zvířeti neodklizené exkrementy patří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Majitelé psů po vyhodnocení jejich DNA navíc obdrží pro své miláčky tzv. genetický pas, který budou muset mít u sebe, když budou se zvířetem na procházce. To by mělo zaručit, že se k odběrům dostaví mazlíčci pokud možno všech pejskařů.

„Už se na to nemůžu dívat. Spočítali jsme to a zjistili, že jen v centru města sesbíráme každý měsíc více než tisíc psích hromádek,“ prohlásil starosta města Robert Ménard podle televizní stanice BFM TV.

„Musíme zavést sankce, aby se lidé chovali tak, jak mají, a výkaly svých psů odklízeli,“ dodal.

Pejskaři v Béziers mohou nejprve počítat s tříměsíční tolerancí úřadů. Poté už úředníci budou nekompromisně vybírat pokuty - za chybějící genetický pas 38 eur (905 Kč) a za neodklizené exkrementy 122 eur (2904 Kč).

K odběrům psích slin se majitelé mohou dostavit ke kterémukoli veterináři nebo na radnici, která analýzu DNA zprostředkuje zdarma. „Trvá to jen pět minut,“ ujistil Ménard.

Starosta se pokoušel prosadit podobné nařízení už před sedmi lety. Tehdy ale vše na popud podprefekta zastavil správní soud s tím, že jde o „útok na osobní svobodu“.

Tentokrát Ménard informoval místní prefekturu s velkým předstihem a námitky už nikdo nevznesl.

Žena nalíčila na psy hřebíky v uzenině. Vadily jí jejich exkrementy

Krimi

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám