Hlavní obsah

Francouzi znovu protestují proti důchodové reformě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzské odbory svolaly na čtvrtek zaměstnance už k páté stávce proti důchodové reformě, která se projednává v parlamentu. V případě jejího přijetí by se pro většinu Francouzů posunula hranice odchodu do penze ze 62 na 64 let. Účast by měla být nižší než na předchozí demonstraci, na kterou přišlo téměř milion lidí.

Živě: Francouzi znovu protestují proti důchodové reforměVideo: Reuters

 
Článek

Pracovníky už v dopoledních hodinách podpořili studenti, kteří zablokovali vstupy do několika škol v Paříži. Ve Francii aktuálně probíhají školní prázdniny. Hlavní demonstrace je naplánována na 14:00 a začne u Bastily.

Zatímco v průběhu předchozích protestů nejezdily v Paříži vlaky či metro, podobné restrikce se ve čtvrtek neočekávají. Deník Le Parisien upozornil, že provoz metra nebude nijak narušen, fungovat budou také čtyři z pěti vlaků TGV a zrušeno bylo jen 30 procent letů na letišti Paříž-Orly.

Solidaritu s demonstranty vyjádřila také starostka Paříže Anne Hidalgová (opoziční Socialistická strana), která na fasádě pařížské radnice nechala vyvěsit transparenty se vzkazem, že radnice je solidární se sociálním hnutím.

Podle předsedy odborové centrály CGT Philippa Martineze není důležitý čtvrteční počet demonstrantů, ale samotná podstata protestu. „Dokud vláda od reformy neustoupí, budou demonstrace pokračovat. Musíme zvýšit náš hlas,“ uvedl.

Protesty se nečekají jen v Paříži, ale také v dalších francouzských městech.

Změny v penzích dráždí lidi i jinde v Evropě

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám