Hlavní obsah

Francouzi pátrají po Citroënu Xsara, může v něm být hledaný Salah Abdeslam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Francouzské úřady vyhlásily pátrání po autu Citroën Xsara, ve kterém může být hledaný Salah Abdeslam podezřelý z podílu na pátečních teroristických útocích v Paříži. Uvedla to agentura AP s odkazem na francouzskou policii.

Foto: ČTK/AP

Hledaný Salah Abdeslam

Článek

Francouzské úřady rozeslaly policiím po celé Evropě žádost, aby se zaměřily na podezřelý Citroën Xsara s poznávací značkou AE-113-SY. Mohl by v něm jet Salah Abdeslam, po kterém policisté pátrají kvůli útokům v Paříži. Žádné další podrobnosti nebyly zatím zveřejněny.

Agentura AP uvedla, že jí informaci potvrdil zdroj ze španělských bezpečnostních složek, který mluvil pouze pod podmínkou zachování anonymity.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Svědek natočil střelbu a zadržení podezřelých při zásahu v Saint DenisVideo: Reuters

Španělský web El Espanol napsal, že španělské úřady výzvu s popisem auta přeposlaly policistům na hranici mezi Katalánskem a Francií.

Výzva ale podle zdroje citovaného AP nebyla poslaná jen na severovýchod Španělska, ale rovněž policejním jednotkám po celé Evropě.

Francouzský server ledauphine.com uvedl, že španělská policie své francouzské kolegy už informovala, že auto odpovídající popisu překročilo společné hranice v úterý 17. listopadu kolem 21:00 SEČ na hraničním přechodu mezi jihofrancouzským Perpignanem a katalánskou Gironou. Zda v něm byl i hledaný Abdeslam, zatím není jasné.

Abdeslam podle vyšetřovatelů doprovázel atentátníky do Paříže a pak se nechal kamarády vyzvednout a zavézt zpět do Belgie, kde zmizel. [celá zpráva]

Šestadvacetiletý Abdeslam si v Belgii pronajal vůz, který k pařížskému hudebnímu klubu Bataclan dovezl tři sebevražedné útočníky. V Bataclanu teroristé zabili 89 lidí.

Známí útočníci z Paříže a jejich komplici

Abdelhamid Abaaoud

Foto: Handout, Reuters

Nedatovaná fotografie Abdelhamida Abaaouda publikovaná v islamistickém časopise Dabiq

Policisté ho podle informací rádia RTL identifikovali jako hlavu teroristické buňky, jež útoky v Paříži zosnovala. 

Ahmad Al Mohammad

Otisky prstů potvrdily, že byl Mohammad v říjnu zaregistrován na řeckém ostrově Leros, kde požádal o azyl. Použil při tom falešný syrský pas.

Samy Amimour

Stopy po jeho aktivitách zavedly vyšetřovatele na předměstí Bobigny, na severovýchodní části metropolitní oblasti Paříže. Policie zadržela i tři jeho příbuzné.

Salah Abdeslam

Foto: francouzská policie

Francouzská policie po 26letém Salahu Abdeslamovi stále bezvýsledně pátrá.

Salah Abdeslam je bruselský rodák, jenž v Belgii vypůjčil černý Volkswagen Polo - jedno ze dvou aut, v němž teroristé přijeli do Paříže. Belgická policie ho zadržela na bruselském předměstí Molenbeek.

Další jména

Policie zveřejnila ještě další jména: Omar Ismail Mostefai, jeho identita byla známa jako první, Bilal Hadafi a bratři Salaha Abeslama Ibrahím a Muhammed.

Další podrobnosti o útočnících čtěte ZDE.

Reklama

Výběr článků

Načítám