Hlavní obsah

Francie vypravila 13 tanků na základnu v Rumunsku, posiluje východní křídlo NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská armáda v úterý vypravila vlak, který přepraví 13 tanků Leclerc na základnu Cincu v Rumunsku, kde Francouzi působí v rámci jednotek Severoatlantické aliance.

Foto: Profimedia.cz

Francouzský tank na cestě do Rumunska

Článek

Ohlášená zásilka je poslední ze série logistických operací, kterými Francie posiluje východní křídlo NATO, uvedla agentura AFP s odkazem na armádní zdroje. Posílení přítomnosti je reakcí na násilnosti páchané Ruskem na Ukrajině, uvedl dříve francouzský ministr obrany Sébastien Lecornu.

NATO zahájilo misi v Rumunsku 28. února 2022 jako důsledek ruské ofenzivy na Ukrajinu. Aktuálně jednotce velí Francie.

Tanky a dvě vyprošťovací vozidla, které s výbavou váží přes 100 tun, pojedou na 2000 kilometrů vzdálenou základnu zhruba týden a cesta vede přes pět zemí. Armáda v prohlášení zdůraznila, že techniku posílá pro obranné účely a pro odstrašení, tedy nikoli s cílem zaútočit.

Le Penovou nahradí v čele Národního sdružení Bardella

Evropa

První konvoje s bojovými vozidly pěchoty vyrazily z francouzské vojenské základny Mourmelon-le-Grand 18. října. Celkem Francie na východní křídlo přesouvá asi 150 bojových vozidel s vybavením. Konvoj asi dvaceti kusů vojenské techniky francouzské armády projížděl na konci října i přes Česko.

Ministr Lecornu před měsícem oznámil, že Francie během několika týdnů posílí svou vojenskou přítomnost v Rumunsku, v Litvě a v Estonsku. Na tomto kroku se Paříž dohodla s vedením NATO.

V chorvatském Splitu kotví americká letadlová loď

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám