Hlavní obsah

Francie pouští do restaurací jen s QR kódem

Právo, nek

Kdo chce jít ve Francii do restaurace, velkého obchodního centra, nastoupit do letadla nebo cestovat vlakem či autobusem na delší vzdálenosti, musí se prokázat zdravotním pasem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ve francouzských restauracích od pondělí kontrolují zdravotní pasyVideo: Reuters

 
Článek

Totéž platí pro návštěvy zdravotnických zařízení či veletrhů. Nařizuje to zákon, který včera vstoupil v platnost, přestože proti němu v minulých dnech protestovaly po celé zemi statisíce lidí.

Zdravotní pas – QR kód v elektronické či tištěné podobě – dokládá, že jeho nositel má buď dokončené očkování proti koronaviru, nebo disponuje negativním testem (PCR či antigenním), který není starší než 72 hodin, nebo prodělal covid-19 v posledních šesti měsících.

Už dříve museli lidé ve Francii prokazovat bezinfekčnost při návštěvě kin, divadel, sportovišť a koncertů, což zůstává v platnosti.

Evropa kvůli šíření indické mutace delta zpřísňuje opatření, přibývá protestů

Evropa

Zákon současně stanovil povinné očkování pro zdravotníky, zaměstnance pečovatelských ústavů, hasiče a další příslušníky záchranných složek. Pokud by pracovník některé z těchto profesí vakcinaci odmítl, nemůže být propuštěn, ale je možné mu „pozastavit“ plat.

Foto: Profimedia.cz

Policejní hlídka kontroluje covid pasy hostů pařížského baru.

Povinnost prokazovat se zdravotnickým pasem se vztahuje zatím na osoby starší 18 let. Pro mládež ve věku 12 až 17 let zač­nou všechny zmíněné podmínky platit až 30. září, kdy už by měl být dostatek vakcín i pro tuto věkovou skupinu.

Ustanovení o zdravotních pasech má platit jen po dobu nouzového stavu, který je ve Francii vyhlášen do 15. listopadu. Parlament jej ale může prodloužit.

Bezradní britští turisté

Nová povinnost přivádí k šílenství tisíce britských turistů, kteří jsou ve Francii na dovolené. Potvrzení o očkování ve formě QR kódu se musí nahrát do francouzské aplikace, která měla minulý týden technické problémy a britské kódy se nedařilo stáhnout.

Britové, kteří chytré telefony nemají, zase nevěděli, zda jim bude uznána papírová forma potvrzení, kterou se prokazovali před vstupem do Francie. Mnozí restauratéři proto podle listu Daily Mail prohlásili, že zdravotní pasy zatím nebudou kontrolovat, aby nepřišli o klienty.

Britové šílí z covidových pasů ve Francii

Koronavirus

Zákon o zdravotních pasech prosadila administrativa prezidenta Emmanuela Macrona a koncem minulého týdne jej posvětila také Ústavní rada, nejvyšší soudní instance v zemi. Ústavní rada došla k závěru, že covid pasy představují „vyvážený kompromis mezi svobodami jednotlivce a ochranou veřejného zdraví“.

O uplynulých víkendech se ale v řadě francouzských měst konaly proti zdravotnickým pasům masové protesty. Odpůrci tvrdí, že pasy znamenají skrytou očkovací povinnost, prohlubují nerovnosti mezi občany, diskriminují chudší vrstvy a omezují svobodu. Opatření kritizují také mnozí majitelé barů a restaurací s tím, že nemají nic proti vakcínám, ale proti tomu, že budou muset hosty kontrolovat.

Prudký nárůst počtu nově nakažených

Pokuty pro zákazníky, kteří budou přistiženi bez covid pasu, začínají na 135 eurech (3500 Kč) a v případě opakování může být trestem až půlroční vězení. Firmy či instituce, které potvrzení nezkontrolují, se vystavují postihu ve výši 1500 eur nebo dočasnému uzavření podniku.

Francouzská vláda zákonem reaguje na prudký nárůst počtu nových případů nákazy koronavirem v posledních týdnech, což se projevuje i v zatížení nemocnic. Nyní v nich leží s covidem téměř 8700 pacientů, o čtvrtinu více než před třemi týdny. Mezi novými pacienty s covidem na jednotkách intenzivní péče je zhruba 85 procent těch, kteří nejsou očkovaní.

Německo pospíchá ke kolektivní imunitě

Evropa

Denní přírůstky počtu nově nakažených se v 67milionové zemi vyšplhaly k 21 tisícům.

Dokončené očkování proti koronaviru má asi 54 procent Francouzů, dalších 12 procent dostalo alespoň první dávku vakcíny.

Reklama

Výběr článků

Načítám