Hlavní obsah

Francie po světě zavírá ambasády, bojí se protestů proti karikaturám Mohameda

Paříž/Káhira

Francouzské zastupitelské úřady, kulturní centra a školy zůstanou v pátek z preventivních důvodů uzavřené ve dvou desítkách muslimských zemí. Paříž tak rozhodla kvůli obavám z násilností během protizápadních demonstrací, které se i dnes očekávají v řadě muslimských států.

Foto: Profimedia.cz

Obal magazínu Charlie Hebdo

Článek

Nevoli muslimů vyvolal americký film znevažující jejich proroka Mohameda, a jeho karikatury, které ve středu otiskl francouzský magazín.

Pátek je tradičním muslimským dnem modliteb. Muslimové po nich obvykle vyrážejí do ulic dát najevo svou nespokojenost.

Preventivní bezpečnostní opatření chystají také USA, které minulý týden při násilném protestu proti kontroverznímu filmu v Libyi přišly o čtyři diplomaty. Washington uzavře velvyslanectví v indonéské Jakartě i konzuláty v dalších městech v Indonésii, kde se také demonstrovalo.

Německo doporučilo svým občanům nacházejícím se v arabských zemích, aby se dnes během muslimských modliteb i po jejich skončení vyhnuli veřejným místům. První protesty proti spornému filmu se dnes čekají v Německu. Muslimské skupiny dostaly povolení uspořádat protestní pochod ve Freiburgu. Podle odhadů by mohlo přijít asi 800 lidí, další protest se očekává v sobotu v Karlsruhe.

Tunisko, kde při protiamerických protestech minulý týden přišel o život nejméně jeden člověk, kvůli zprávám o možnému násilí pro dnešek naopak všechny demonstrace zakázalo.

Reklama

Související témata:

Související články

Libyjská milice zabila velvyslance USA

Americký velvyslanec Christopher Stevens je mezi čtyřmi oběťmi útoku libyjské milice na budovu amerického konzulátu v Benghází. Uvedla to agentura Reuters...

Výběr článků

Načítám