Hlavní obsah

Muslimové žádají stínání hlav kvůli filmu, USA zatkly údajného autora

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sydney
Aktualizováno

V sobotu se konala jedna z nejbouřlivějších demonstrací kvůli filmu o Mohamedovi v australském Sydney. Přišlo asi 400 lidí. Američané mezitím zatkli muže, který má být autorem snímku urážejícího islám. Nakoula Basseley Nakoula byl už v roce 2010 obiviněn z podvodu a byl propuštěn pod podmínkou, že nebude používat internet.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Milióny muslimů po celém světě demonstrují kvůli filmu o Proroku MohamedoviVideo: Reuters

 
Článek

Nakoula popřel, že by film natočil. Americké úřady ho dále vyslýchají, uvedla BBC.

V Káhiře se v pátek konaly mohutné demonstrace, ale podařilo se je vytlačit od amerického velvyslanectví i z blízkého náměstí Tahrír, na němž byl plně obnoven provoz. Zatčeno bylo přes 140 největších výtržníků. Egypťané protestovali od úterka, při pátečním protestu prý jeden člověk zemřel, ale ministerstvo zdravotnictví později oznámilo, že smrt této osoby s nepokoji nesouvisí. Zraněno bylo ale přes 250 lidí, mezi nimiž jsou také policisté.

Demonstranti se domáhali vyhoštění amerického velvyslance a americký ministr obrany Leon Panetta požádal Káhiru, aby zajistila bezpečnost zastupitelství. Časopisu Foreign Policy šéf Pentagonu sdělil, že "je třeba připravit se i na to že se demonstrace vymknou kontrole".

V Tunisu a Chartúmu v pátek zemřeli čtyři respektive tři lidé, kteří se účastnili útoku na americké ambasády. Prezident Tuniska Munsif Marzúkí násilnosti označil za naprosto nepřijatelné a jeho vláda vyzvala ke klidu. Dnes byly k velvyslanectví v Tunisu vyslány policejní posily. Nejvíc poničené je parkoviště u budovy, tělocvična a také nedaleká Americká škola, kde v pátek hořelo.

Australští muslimové žádají stínání hlav 

V sobotu vyrazili muslimové k americkému konzulátu v Sydney. K průvodu, v němž bylo původně asi 200 lidí, se postupně přidávali další. Na jednom z transparentů stálo Setněte hlavy těm, kdo urážejí Proroka. Policisté nakonec zablokovali ulice a na místo byla povolána zásahová jednotka. Někteří z mužů zákona byli na koních, další si vzali psy nebo pepřové spreje. Došlo i na potyčky, při nichž bylo šest policistů zraněno a osm demonstrantů zatčeno.

Bez násilí se obešly dvě demonstrace v indonéských městech Surabaya a Malang. Indonésie je nejlidnatější z muslimských států a k protestům na "ochranu důstojnosti proroka Mohameda" občany svolalo hnutí Hizb at-Tahrír. V obou městech přišlo na 400 osob a v Malangu nesli heslo Při urážce islámu je řešením džihád (svatá válka).

K akcím vztahujícím se k filmu přispěl také afghánský Taliban, který v noci na sobotu zaútočil na základnu v provincii Hílmand a zabil tam dva americké vojáky. Na základně jsou i Britové a mezi nimi teď také člen královské rodiny princ Harry. Při útoku, který Taliban vysvětlil jako reakci na hanobící film, Harry podle britských oficiálních zdrojů nebyl ohrožen.

Proti filmu protestovali v pátek také Iráčané a největší z autorit šíitského islámu velký ajatolláh Alí Sistání prohlásil, že by v USA měla být jakákoli urážka proroka Mohameda považována za trestný čin. Opakované hanobení podle něj narušují soužití zejména v zemích s nábožensky smíšeným obyvatelstvem, což je třeba právě Irák.

Ostraha zesiluje

USA posílily ostrahu svých zastupitelských úřadů a do Libye, Súdánu a Jemenu poslaly zvláštní protiteroristické jednotky. Prezident Barack Obama v rozhlasovém poselství spoluobčany vyzval k tomu, aby se nenechali zastrašit výjevy z protiamerických protestů. "Nezapomínejme na to, že na každý rozlícený dav připadají milióny lidí toužících po svobodě, důstojnosti a naději, jejímž symbolem je naše vlajka," řekl.

USA se podílejí na vyšetřování úterního útoku na americký konzulát v Benghází, kde zahynuli čtyři Američané včetně velvyslance. Útok považují za připravenou akci, nikoli za náhodný čin davu, který přišel protestovat proti filmu. K výslechu byl v Kalifornii předveden Nakoula Basseley Nakoula, který je označován za producenta kontroverzního snímku Nevinnost muslimů.

Reklama

Výběr článků

Načítám